БСП стартира процедура за отстраняването на председателя на Народното събрание! Скандал в парламента: 18 депутати от ГЕРБ били членове на БКП, крият телефона на Делян Пеевски от депутатите на ДПС

БСП стартира процедура за отстраняване на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Причината е системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Цялата „червена” група се събра на извънреден брифинг в парламента, за да обяви решението. Процедурата по правилник може да се стартира с подписите на една трета от народните представители, обясни Нинова. Точно толкова са депутатите от „БСП за България”.

Корнелия Нинова каза, че Главчев трябва да е пръв сред равни, но той не се държал така, а толерирал ГЕРБ.

Повод за инициативата на БСП стана декларация, прочетена от Спас Гърневски днес. Нинова цитира негови думи за предшествениците на БСП – че са били убийци, безродници и т.н. Според нея Главчев е трябвало да се намеси, защото това е вид оскърбление и насаждане на омраза.

Другата причина да му се иска оставката е непълноценната дейност на парламента. До момента пленарната зала не е разгледала нито един законопроект. 44-ото Народно събрание стартира на 19 април. Вината на Главчев била, че не придвижвал бързо внесените законопроекти. Така той системно не изпълнявал задълженията си.

Димитър Главчев веднага отговори, като отхвърли обвиненията. Според него, той няма как да прекъсва декларация, тъй като това се приема, че не е изявление на отделен депутат, а на цялата парламентарна група.

Главчев призна, че бавното законодателство е проблем, но вината не била негова, а на парламентарните комисии, които се бавели в разглеждането на законите. Той обясни обаче, че освен председателите на комисиите, заседания могат да бъдат свиквани и от техните членове.
Димитър Главчев каза, че е готов да се оттегли, ако се прецени, че това ще подобри работата и ще успокои обстановката в парламента.

Впоследствие Корнелия Нинова отново заяви, че не би приела да стане председател на Народното събрание. Припомняме, че тя бе получила такава покана от Бойко Борисов преди свикването на парламента.

Скандал в парламента: 18 депутати от ГЕРБ били членове на БКП

18 от депутатите от ГЕРБ са били членове на БКП. Що се криете, бе? Вдигнете си ръцете! Това обяви народният представител от БСП Антон Кутев в декларация от името на парламентарната си група. За разлика от тях, той и лидерът на БСП Корнелия Нинова никога не били членове на БКП.

Кутев направи изявлението си в отговор на декларация на Спас Гърневски от ГЕРБ. Последният разкритикува „червените” си колеги, че са внуци на убийци, каквито били истинските комунисти след 1944 г.
Гърневски призна, че изказването му е провокирано от декларацията на Антон Кутев в петък. Тогава „червеният” депутат цитира книга от 2013 г. на колегата си от ГЕРБ Антон Тодоров, критикуваща Бойко Борисов и неговата партия.

Днес Кутев обясни, че е премълчал някои други смущаващи неща от книгата, като например за връзките на Борисов с Цветелина Бориславова и Пашата (Румен Николов-Пашата – един от основателите на групировката СИК – б.а.).

Депутатът от БСП каза, че няма да позволи да обиждат цялото поколение на баща му, който бил заклет комунист, но бил много почтен човек и никога не вършил престъпления.

Крият телефона на Делян Пеевски от депутатите на ДПС

Телефонният номер на Делян Пеевски е тайна за колегите му в парламентарната група. Това се видя в пленарната зала по време на последния парламентарен контрол.

Единият от народните представители от ДПС (не споменаваме името му, за да му спестим неприятности) бе решил да използва времето, за да попълни указателя на мобилния си телефон. За целта той бе получил хартиен списък на всички депутати по райони, който бе разположил на депутатската банка.

Направи впечатление, обаче, че номерът на първия в списъка – Делян Пеевски, липсва. Могъщият депутат – собственик на редица медии и бизнеси от различни сфери, явно е по-важен от формалния председател Мустафа Карадайъ, чийто телефон присъства там.

Неофициално от ДПС коментираха с усмивка, че наистина номерът на Пеевски се пази в тайна.

Иначе корпулентният депутат продължава дългогодишната практика да не се появява в парламента. Делян Пеевски пристигна единствено в първия ден на 44-ото Народно събрание – на 19 април, когато бе клетвата на новите избраници. Оттогава бизнесменът не е присъствал в пленарната зала.

Пеевски е депутат в четири последователни парламента. Той обаче почти никога не участва в заседанията и не присъства в сградата на Народното събрание, а още по-малко – на парламентарните комисии, в които членува. Редовното му кандидатиране за депутат буди недоумение. Упоритото му номиниране за народен представител от страна на ДПС (на която той не е член) – и то начело на по две листи, също е трудно обяснимо от нормална гледна точка.

А иначе отсъствието на телефонния номер на даден политик от списъците на парламентарните групи е изключителна привилегия. По информация на медии за ГЕРБ това важи единствено за лидера Бойко Борисов.