В Македония стана страшно – СНИМКИ!

Протестиращи нахлуха в сградата на македонския парламент в Скопие и започнаха да линчуват депутати. Това стана, след като за председател на Владата е избран етнически албанец – Талат Джафери, който впоследствие държал и речта си на албански.

Демонстрантите са превзели пленарната зала, предава Радио „Свободна Европа“. Стотина протестиращи са стъпили по седалките в пленарната зала и пеят химна на Македония. Друга част от гражданите са нахлули в залата за пресконференции, където в този момент се е намирал лидерът на СДСМ Зоран Заев, депутати от албанската ДСИ и журналисти. Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Демонстранти бият със столове депутати от СДСМ, предава македонското издание МКД. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

Протестите се организират от Гражданското сдружение „За единна Македония“ от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори, припомня БГНЕС. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някой са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група.

По-рано, след като положи клетва, новият председател Джафери се обърна на албански език към народните представители. В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха – „Това е държавен преврат“. След като от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн, депутатът от „Беса“ Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply