Мая Манолова: Близо 1 милион жени у нас са жертва на домашно насилие

Мая Манолова: Близо 1 милион жени у нас са жертва на домашно насилие

Едва 18 са кризисните центрове за жени и деца жертви на насилие, които действат в страната. Те са крайно недостатъчни, тъй като според неофициалните данни на неправителствените организации броят на жените, пострадали от домашно насилие е близо 1 милион. „Или ако обърнем фокуса, 1 млн. мъже посягат на съпругите, приятелките или на жените, с които живеят на семейни начала. В същото време, официалната статистика в много области на България, в което се убедих лично, посочва 0% жертви на домашно насилие“. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Разград, където участва в учредителното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие. Идеята за сформирането е на Центъра на НПО в Разград, с подкрепата на Областната управа, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Общественият защитник подчерта още, че в двумилионна София действа един единствен кризисен център – на фондация „Анимус“, в който има само 8 легла. „Общият капацитет на легловата база в кризисните центрове у нас е едва 228, което е крайно недостатъчно“, категорична бе Манолова. „Наистина стряскащи данни. До тях се стигна и защото дълго време темата за насилието над жени беше табу. Много засегнати жени и деца, а вече и мъже, не се оплакват от домашно насилие, защото се чувстват безпомощни. Не се оплакват от прояви на насилие, защото се страхуват или срамуват да потърсят правата си и да помолят за помощ“, посочи омбудсманът. Общественият защитник подчерта абсолютната необходимост от създаването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие.

Манолова изтъкна и факта, че е важно да има Национален орган, който да координира усилията и действията на институциите по предотвратяване на домашното насилие както и за работа по превенцията му. „Моята кауза като национален омбудсман е да съдействам за създаването на целогодишни кризисни центрове за подкрепа на жени и деца жертви на насилие във всеки областен град. Положителен е фактът, че има приет стандарт за делегирана от държавата дейност – финансиране на кризисни центрове в размер на 8 500 лв. на легло годишно. Необходимо е обаче и с усилието на общините, и на Министерството на труда и социалната политика такива центрове да бъдат създадени във всеки областен град“, допълни омбудсманът. Манолова обърна внимание, че получава много жалби срещу насилници и обмисля организирането на кръгла маса по проблемите на превенцията и борбата срещу домашното насилие, включително и за промени в Закона за защита от домашното насилие.

По-рано през деня общественият защитник се срещна в приемната с над 30 жители на Разград и областта. На брифинг пред журналисти Манолова обяви, че голяма част от възрастните хора са се оплакали от факта, че няма да получат Великденски добавки от правителството, защото пенсиите им надхвърлят минимума от 300 лв. В тази връзка тя призова чрез медиите всички хора с прилични доходи и големи сърца да подкрепят националната кампания на омбудсмана „Великден за всеки“ като отделят по 40 лева – толкова, колкото отпуска кабинета. С парите ще бъдат подпомогнати именно възрастни хора, които няма да получат надбавките.

Официален партньор на омбудсмана в инициативата ще бъде Националният алианс за работа с доброволци. Неправителствената организация има 50 регионални центъра – един, от които се намира в Разград, а негов представител е председателят на Център на НПО Георги Милков. „Идеята е във всяка българска община чрез подкрепата и партньорството на доброволци и на гражданския сектор да създадем мрежа, която да организира даряването на 40 лв. за великденска трапеза на пенсионер, който има нужда от подкрепа, а защо не и да се разшири обхватът за други хора, които са в трудно социално положение“, поясни Манолова. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply