Развитието на единния цифров пазар е едно от условията на Великобритания за оставане в ЕС

Развитието на единния цифров пазар е едно от условията на Великобритания за оставане в ЕС

Развитието и завършването на единния цифров пазар е едно от условията за развитието на конкурентоспособността в ЕС, което Великобритания иска да види, за да остане в Съюза. Това заяви британският посланик Ема Хопкинс в рамките на специален брифинг за журналисти преди дискусията „Бъдещето на Великобритания в ЕС”.

„ЕС губи позиции в световната икономика. 90% от световния икономически ръст се случва извън съюза”, обобщи проблема Хопкинс, като според нея основна част от решаването му може да бъде единния цифров пазар. Идеята за него бе предложена преди година от британския премиер Дейвид Камерън и в последствие приета от другите европейски страни. Единният цифров пазар включва подобряване на услугите за онлайн клиентите чрез предоставяне на по-богат избор, по-ниски цени, повече мобилни услуги и гарантиране на сигурността на онлайн потребителите чрез въвеждане на общи електронни услуги за целия съюз. Според виждането на британското правителство ключово за това е премахването на бюрократичните пречки в националните законодателства. “Искаме да насърчим ЕС да продължи усилията си и да работи в тази посока”, заяви Хопкинс.

Като част от създаването на цифрово единство започна отпадането на надценките за мобилните роуминг услуги в ЕС. „Завършването на единния цифров пазар ще доведе до допълнителни 450 млрд. евро приходи и 500 млн. нови потребители за страните от ЕС”, допълни посланика. Британското посолство беше подготвило и разяснителен видеоклип по темата, сниман в България, тъй като „хората гледат неразбиращо” на идеята за единен цифров пазар и „това е разбираемо”. Клипът описва единния цифров пазар като място, където да работим и да се забавляваме заедно. Сред проблемите, които дигиталното обединение трябва да преодолее са фактите, че едва 15% от гражданите на ЕС използват услуги от други държави в съюза, а само 7% от малкия и среден бизнес продава в други страни от общността. Това е начин и за насърчаване на предприемачеството, в годините след финансовата криза, като по данни на ЕК, цитирани от британското посолство, 57% от компаниите биха започнали или увеличили онлайн продажбите си към потребители от други страни. „Чака ни още работа”, завършва разяснителното видео.

Наред с други искания, насърчаването на конкурентоспособността и отварянето на пазара е една от ключовите точки на преговори между Великобритания и ЕС. Те бяха формулирани от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в пакет от предложения, които ще бъдат представени на европейските лидери в рамките на заседание на съвета на 18 и 19 февруари.

Преговорите предхождат провеждането на референдум за оставане в ЕС сред гражданите на Великобритания. Събитието в София идва в подкрепа на кампанията на британското правителство за събиране на подкрепа за обсъждане на предложенията на Туск. „Нужно е Великобритания да остане в ЕС, за да е локомотив на такива промени”, изрази надеждата си бившия български министър по европейските въпроси Гергана Паси, която беше модератор на дискусията.

Паси е т.нар. „дигитален шампион”, излъчен през 2012 от България. Хората на поста имат за цел да „развиват дигиталния потенциал” на страната от ЕС, която представят. Паси се позова и на думите на естонския президент Томас Елвес пред Европарламента, относно нуждата от пета свобода на движение на гражданите на ЕС – нуждата от свобода на движението на данни. 

Източник: Пик

Коментари

коментара