България няма да подкрепи дискриминация на работещите във Великобритания

България няма да подкрепи дискриминация на работещите във Великобритания

Великобритания настоява за реформи в ЕС сега, защото иначе европейският проект може да се провали. Това заяви британският посланик в България Ема Хопкинс на лекция в София, относно исканите от Обединеното Кралство реформи в Европейският съюз и бъдещето на Острова в рамките на съюза. Участие в събитието взе и министърът на външните работи Даниел Митов, предаде репортер на БГНЕС. „Европейският съюз без Великобритания ще бъде като Европейското първенство по футбол без Англия”, заяви Митов в защита на позицията, че Великобритания трябва да остане част от ЕС.

Митов още сравни присъствието в политиката на премиера Дейвид Камерън и външния министър Филип Хамънд, с това на футболиста Уейн Руни на терена. България обаче няма да подкрепи дискриминацията чрез несправедливо отнемане на социални придобивки на мигранти от ЕС, които работят във Великобритания, заяви Митов. Той визира плана на британското правителство да въведе механизъм за временно спиране на социалните помощи за работници от други страни в съюза. Това е една от четирите точки, залегнали в исканията на Лондон към Евросъюза. Великобритания оправдава мярката, която някои страни смятат за дискриминационна, с изнемогването на социалната й система.

„Свободното движение е фундаментален принцип на ЕС. България не би могла да подкрепи решение, което води до дискриминация на граждани на ЕС. Злоупотребите със системите за социална сигурност са проблем навсякъде. Ние подкрепяме механизъм, който да балансира интересите на страните, без да нарушава правата на гражданите на ЕС. Страната обаче срещна неодобрението на някои страни като Унгария и Полша, милиони граждани на които работят на Острова. Посланик Ема Хопкинс премина през всички 4 точки, в които са обобщени исканията на Великобритания. „Искаме 4 неща – Европа да бъде по-конкурентоспособна, справедливост спрямо страните, които не са в Еврозоната, завръщане към демократичните ценности в ЕС с по-голяма власт на националните парламенти, както и Великобритания да стане по-малко привлекателна за мигранти”, обобщи Хопкинс.

Първото искане е свързано с позицията на ЕС на глобалната сцена, като Хопкинс изтъкна проблема, че 90% световния икономически ръст се регистрира извън Европа. Точката е свързана и с развитието на плана за единен цифров пазар в ЕС, който по думите на посланика може да доведе до 450 млрд. евро приходи и 500 млн. нови потребители за продукцията и услугите на страните членки. Второто е повече независимост за страните извън еврозоната, които да не покриват дългови проблеми на тези в нея. Третото е въвеждането на нов режим и промяна на Лисабонското споразумение. Великобритания иска националните парламенти да могат да показват „червен картон“ на общи закони на ЕС, чрез 55% мнозинство. Към момента парламентите могат да покажат само „жълт картон“ и да разгледат законите след приемането им. Исканията на Великобритания вече бяха обобщени в план за промени на правилата в ЕС, който председателя на Европейският съвет Доналд Туск ще представи на среща на върха между премиерите на страните членки по-късно този месец. Събитието в София е част от кампанията на Острова за промотиране на решенията.

Преговорите между Острова и ЕС предшестват провеждането на референдум сред британските граждани, което може да се случи още този юни. „Много скоро британските граждани ще трябва да решат дали да останат в ЕС”, завърши Хопкинс. „Великобритания бе сред държавите, които оказаха най-голяма подкрепа за демократизирането на България”, започна Митов. „Поддържаме мерките за завършване на единния пазар и облекчаване на регулаторната и административна тежест, особено за малките и средни предприятия”, отговори Митов. България е привърженик на балансирания подход, който не препятства интеграцията в самата еврозона, но отчита и интересите на страните извън нея“, допълни външния министър. „Мнението на британските граждани е важно, но не само за тях, а за цялата общност. ЕС и Великобритания са изправени пред въпроси, които трябва да доведат до запазването на ЕС, неговата ефективност и влияние. Имам увереност в британското чувство за реализъм, което ще потвърди мястото на Великобритания в ЕС“, завърши той. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply