Пламен Дишков-Кела е изправен пред фалит!

Пламен Дишков-Кела е изправен пред фалит!

Страховитият някога бос на СИК Пламен Дишков-Кела е изправен пред фалит, съобщава столичен вестник, като се позовава на хора от подземния свят в Бургас. Годините криене в чужбина и множеството съдебни дела са се отразили пагубно върху бизнеса на ъндърграунд героя.

Дишков бе обявен за издирване през 2002 г. след убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Като поръчител на атентата тогава бе посочен именно Кела. Десет години по-късно Интерпол успя да го открие в Португалия, където се подвизава под чужда самоличност.

Неофициално се твърди, че Кела е ползвал руски паспорт, осигурен му от московски босове. За да плаща ежемесечната такса „Закрила“, Кела бил принуден да разчита на своята майка, която върти мощен строителен бизнес в България. Чрез фирмата си „Аква Системс“ баба Русанка успява да спечели обществени поръчки за десетки милиони левове. Повечето от тях са сключени с общини по Южното Черноморие, които Кела контролираше през 90-те години като бос на СИК. Дълго време схемата върви перфектно и държавните пари стигат за покриване на таксата спокойствие. След залавянето на Кела някогашните му авери сред политиците по морето се отдръпват и поръчките рязко секват, обясняват запознати. Това от своя страна се отразява и на благосъстоянието на фамилията. За да поддържа лъскавия си начин на живот, Кела е принуден да търси пари назаем. С тях той си купува бронирана лимузина „Мерцедес“ и купонясва денонощно с бившата миска Евгения Калканджиева.

Повечето от кредитите са за сметка на златната кокошка „Аква Системс“. Така неусетно някога печелившата фирма натрупва дългове за милиони левове. След като повечето от тях не се плащат, кредиторите започват запори върху имуществото. Само през 2014 г. под възбрана са поставени десетки парцели, сгради и машини, собственост на дружеството. За да ги спаси от разпродажба, Пламен Дишков е принуден да се обърне за помощ към някогашните си руски закрилници. В замяна на финансиране Кела обещава дялове във фирмите на майка си. Така без много шум част от акциите на „Аква Системс“ се озовават в ръцете на руския гражданин Алексей Маншин. Покрай смяната на собствеността Маншин и съпругата му влизат и в управлението на строителната фирма. Там те сменят Иван Киряков, за когото се твърди, че е доверен авер на Пламен Дишков. Хора от подземния свят разкриват, че двамата са близки от началото на 90-те години, когато Кела контролираше Южното Черноморие от името на СИК.

Малко след влизането на новите съдружници финансовото положение на фирмата рязко се подобрява. След преводи към длъжниците запорите на имуществото са вдигнати. Отделно от това фирмата на Кела закупува и множество нови машини.

Подобна съдба няма друга от фирмите на Дишкова – „Водно стопанство – Бургас“. Дружеството е приватизирано през 90-те години лично от Пламен Дишков, а после мина под крилото на майка му. Заради необслужван лизинг за техника и автомобили имуществото на фирмата е запорирано. Преди няколко дни съдия-изпълнител обяви за продан централата на фирмата.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply