Политолог: България не бива да е буфер за бежанците

Политолог: България не бива да е буфер за бежанците

Във всички договорки, които се сключваха до момента между ЕС и Турция, се казваше, че едва ли не Турция рекетира ЕС. Това каза пред БНР политологът Борислав Ангелов.

Той не е изненадан от думите на Ердоган, че може да наводни България и Гърция с мигранти. „Предвид агресивната политика, която води Анкара, не съм изненадан от стенограмата на разговора между Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан Клод Юнкер. Като цяло, ЕС много мълчи за това, което се случва в Турция. ЕС има пълно мълчание за гражданската война, която се води в Деярбекир. ЕС мълчи за това, което се случва в медиите, за това, което се случва с университетски преподаватели“, каза Ангелов.

Според него, изтичането на информацията е контролирано. Целта е да се покаже, че Турция оказва натиск върху ЕС, а разговорите с нея са трудни. Според експерта е необходимо спешно да завърши строителството на оградата по границата между България и Турция.

„Ние не трябва да се превръщаме в буфер. Това е най-важното в момента. Нашата политика трябва да бъде много ясна. Ако трябва да е къде трябва да бъдат бежанците, които са от точката, която е гореща в момента – Сирия, те трябва да бъдат в границите на Сирия.

Едната точка това е Турция, южната ѝ част, другата точка е Ливан, третата точка – Йордания. Там трябва да бъдат бежанските лагери. Да сте чули оплаквания от Йордания и Ливан? Там също има проблеми, но те в Европа не се коментират“, обясни политологът.

Ангелов коментира, че „заиграването с Турция изиграва изключително лоша шега на Европа“ и заяви не би бил изненадан ако Турция отново се опита да лансира идеята си за създаване на зона за сигурност в Сирия.

Социалната система у нас е изключително крехка, а обществото – силно разделено и не може да се очаква от него допълнително да поема задължения към бежанците, които не може да изпълни, категоричен е политологът.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply