Експерт размаза тезата на Ердоган за бежанската криза! Чуков с шокиращи разкрития за живота на бойците от "Ислямска държава"!

Експерт размаза тезата на Ердоган за бежанската криза! Чуков с шокиращи разкрития за живота на бойците от "Ислямска държава"!

„От устите на турските политици излизат много бисери, затова не ме изненадва тезата на Реджеп Ердоган за бежанската криза. Тя се превърна в сериозен инструмент за изнудване, а това е камшик за Европа.“

Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Лице в лице“ по БТВ. По думите му Сирия се е преместила в Истанбул.

„900 000 сирийци от септември миналата година са напуснали своите домове и чакат в Турция, други милион и половина са на границата. Тревожи ме, че параметрите могат да са много по-сериозни“, добави той.

Коментарът му е по повод думите на турския президент Ердоган ще залее с бежанци България и Гърция, ако не получи изгодно финансово предложение. Според независимият депутат Велизар Енчев това вече е факт.

„Изказването на германският канцлер Ангела Меркел в Турция е скандално. Тя предложи НАТО да охранява гръцко-турската акватория, за да не преминават бежанците. Тя била ужасена от руските бомбардировки в Сирия, които вземали много жертви. Защо тя не се разтревожи, когато САЩ разрушаваха болници и убиваха цивилни“, попита Енчев.

„Това е двойният й морал“. По думите му проблемът бил, че сирийската армия се намира само на 8 км. от турската граница и ИД вече няма да може да й продава евтин петрол. Според Енчев от това се страхуват Германия и САЩ.

„Мен ме притеснява, че бунтовниците, които се подкрепят от Турция и Саудитска Арабия смятат да се прегрупират към ИД“, добави професорът. Според Велизар Енчев премиерът Борисов също има вина за кризата, която се случва в момента с бежанците. „Предложението му да се създаде свободна зона в Сирия по време на срещата му с Давутоглу. Това би означавало разделянето на Сирия на две. Много е важно да се съгласува с Дамаск всеки ход, в противен случай става дума за агресия. Руските сили са там по молба на Башар Асад“, отбеляза Енчев.

Проф. Чуков съобщи, че в момента пише книга за Ислямска държава. „ИД има елементи на държава, заяви професорът. Те имат министерства, структура, образователна система. Ровейки се натъквам на много интересни неща. Впечатлява ме подкрепата на хората от източната част на Сирия и западната част на Ирак. Това са племената там. Те имат един плосък данък от 2% и оттам нататък всеки си прави каквото си иска, т.е контрабандата. Те са мафиотско-търгашка клика, която е зарибена от ИД. Те имат много силни идеи, които привличат хората“. Руските ВВС и сирийската армия са много близо до края на ИД, смята Велизар Енчев. Той коментира и създаването на новата партия на Лютви Местан.

„В Македония от години има две албански партии. В България се възпроизвежда този македонски модел. Има нещо добро – вотът на етническото население се разсейва и ДПС няма да има толкова силно влияние“. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply