Домусчиев: Бизнесът има нужда от стабилност, искаме да имаме стабилно правителство и парламент

Домусчиев: Бизнесът има нужда от стабилност, искаме да имаме стабилно правителство и парламент

Бизнесът има нужда от стабилност. Ние искаме да имаме стабилно правителство, парламент, където да се създават закони и да се извършват необходимите промени и реформи в държавата. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„В никакъв случай не сме за това да се клати правителството по такъв елементарен начин. На нас ни трябва стабилност, а не избори през няколко месеца, служебни правителства от което страдат бизнесът най-много, защото няма парламент”, заяви Домусчиев.

Според него няма нормален бизнесмен, който да има интерес в България да няма стабилност, да няма стабилно правителство и да не се извършават реформи. Помолен за коментар, относно трите промени, които иска бизнесът за данък „уикенд”, той поясни, че бизнесът не иска „кой знае какви сериозни промени”.

„Искаме да въведем такива практики каквито вече има в доста европейски държави, където със съгласието на ЕК се е стигнало до компромиси. Тези компромиси да не са в посока – не, не искаме да плащаме ДДС, както се опитват да ни обвиняват или не искаме да водим отчетност. Не, просто трябва да се вземат такива мерки, че да може тази процедура да бъде максимално облекчена, а не бизнесът да се натовари с допълнително счетоводство и огромни разходи и да бъде подложен на издевателства от страна на администрацията”, обясни председателят на КРИБ.

Той призна, че най-големите притеснения за бизнеса, свързани с данък „уикенд” идвали заради издевателства от страна на администрацията. „Затова предлагаме да има различни алтернативи, които всяка една фирма да може да избира – дали да води подробна отчетност за всеки актив-как се ползва той и на тази база самата фирма да си преценява колко ДДС да възстановява и колко не. Другата възможност е пропорционален принцип – 80 на 20 или 70 на 30, и да се въведат минимални прагове”, подчерта Кирил Домусчиев.

Председателят на КРИБ обясни, че е проведен разговор с финансовия министър Владислав Горанов и мисли, че реакцията му относно предложенията ще е положителна. „Той и ръководството на НАП приеха радушно идеята да огледаме практики на другите страни-членки, които са нотифицирали и са направили свои закони, без да нарушават директивата и са получили съгласие за това. И да видим кои практики ще са най-полезни за България и няма да са в нарушение на законите и директивата, и да се тръгне по този път”, посочи Домусчиев. Той призна, че от всички министри, КРИБ работи най-добре с министъра на финансите.

„С него можеш да се разбереш с 2 думи и знаеш дали отговорът е да или не, и получаваш много добри аргументи, които или затварят темата, или започваме да работим за намиране на решение”, продължи Домусчиев. Той спомена и други министри, с които, според него, бизнесът работи добре сред, които Лиляна Павлова, Ивайло Калфин, Томислав Дончев и Ивелина Василева. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply