Десетки хиляди остават без книжки и коли след 21 януари, Законът за движение по пътищата – панталон с 60 кръпки

Законът за движение по пътищата – панталон с 60 кръпки

Лято е. Седиш на капанчето след плажа. Отваряш бира и отпиваш бавно. Някак неусетно половината от кехлибарената течност се излива в гърлото ти. Поръчваш втора, защото сервитьорката идва бавно, мамка му. Всички пият бира по това време. Започваш и втората бутилка, но се спираш на половината, защото след малко сядаш зад волана, за да се прибереш в хотела на километър от плажа. За късмет, тия от Пътната полиция те спират малко преди да паркираш. Надуваш дрегера. 0,6 промила. Вземат ти книжката. Ще плащаш и 500 лв. глоба. Трябва да ти свалят и табелите. Правят компромис – пишат, че е точно 0,5. И те са хора. Жена ти сяда да шофира до хотела след неприятната изненада. Криво- ляво пристигате. Ядосан си. Правиш ѝ забележки, че на газта не се стъпва като на кантар за тегло, а воланът се върти плавно.

На следващия ден пътуваш към вкъщи. Искаш да пристигнеш навреме и рискуваш. Сядаш да караш, въпреки че от вчера нямаш книжка

Спират те на магистралата за рутинна проверка. Ей така, имало да става. Свалят ти и двата номера на колата – нямаш свидетелство за управление на МПС. Оставаш без автомобил за срок от 6 м. до 1 г.

Това е хипотетична ситуация, която става реалност следващата събота. Тогава в “Държавен вестник” ще се публикува новата редакция на Закона за движение по пътищата. За протокола – приет е през 1999 г. и е променян над 60 пъти оттогава. Панталон с 60 кръпки трудно може да мине за модерен. По-скоро ситуацията е тъжна и безнадеждна.

Все повече се чуват гласове, че е нужен изцяло нов Закон за движение по пътищата. Сам по себе си той едва ли ще реши проблемите с инцидентите на пътя и това е доказано. Има много други фактори около него, с които би трябвало да се изгради работеща система. И все пак – последните промени в ЗДП предполагат по-малко задръствания в големите градове и повече коли по паркингите без табели, защото доста хора ще останат без книжки и автомобили. Десетки, и дори стотици хиляди, които вършат тези нарушения и досега всяка година. Ако контролната и административната дейност са на ниво, разбира се. Но това е друга тема.

Най-важните редакции са свързани с двойно по-високите глоби за превишаване на скоростта

Точно тя е причината за повечето пътни инциденти – проблем, с който не успяхме да се справим. Сега има нова надежда с тезата, че българинът може да се хвърли в размисъл и да се превъзпита само ако му бръкнеш в джоба.

400 лв. ще е глобата за превишаване на скоростта с 30 до 40 км/ч в населено място. Досега беше 200 лв. Над 40 км/ч вече ще се бръкнете с 600 лв. За над 50 км/ч – 700 лв. и без книжка за 3 месеца.

По всичко личи, че законодателят приема високата скорост за по-опасна в града, отколкото извън него. Там глобите са по-ниски – съответно 300 лв. до 40 км/ч превишение, 400 лв. – до 50 км/ч над допустимото, и 600 лв. над 50 км/ч. Статистиката обаче сочи, че загиналите при катастрофи по републиканските пътища са в пъти повече, отколкото в населените места.

Другият бич са пияните шофьори. Любителите на чашката, които не могат без кола, трябва да знаят какво ги чака:

1 От 0,5 промила до 0,8 – 6 м. без книжка и 500 лeва;

2 От 0,8 до 1,2 – 1 г. без книжка и 1000 лева;

3 Втори път пиян зад волана – до 3 г. без книжка и 2 хил. лв. глоба;

4 Отказ от тест с дрегер или кръвна проба – 2 г. без книжка и 2 хил. лв. глоба.

Освен без книжка и със солени глоби нарушителите в някои категории вече ще остават и без кола за 6 м. до 1 г., защото ще им свалят табелите

Това ще става, когато:

1 карат без книжка;

2 пили са алкохол и дрегерът е отчел над 0,5 промила;

3 потребили са дрога;

4 отказвали са дрегер или кръвна проба.

Освен за шофьорите мярката със свалянето на табелите вече ще важи и за собствениците на автомобили. Много родители дават ключовете за колите си на синове, братовчеди, приятели. Вече ще се замислят дали да го правят, защото, ако шофьорът бъде хванат пиян, остават без возило за 1 месец, въпреки че не са извършили напрушение на пътя. Същото важи и за собственик, който кара пиян, дрогиран, със стара неплатена глоба или с над 50 км/ч над допустимото в населено място. А на тези, които дават колите си на гонкаджии – за 3 месеца. Ако все пак собственикът на колата се изкуши да я кара без табели, той ще остане без книжка от 6 до 12 месеца и ще плати глоба до 500 лв. Ако пак го хванат да я кара в срока на административната мярка – 2 г. без книжка и 1500 лв. глоба.

Криминализирането на участието в гонки не се случи, но промените в ЗДП предвиждат солени глоби за т.нар. хора с бензин в кръвта – 1 г. без книжка и 3000 лв. глоба за участници и организатори. За рецидивисти – 3 г. без книжка и 5 хил. лв. глоба.

Шофирането в насрещното платно по магистралата вече ще се наказва строго. Досега го правиха както джигити, така и водачи, които искат да спестят разстоянието до следващия пътен възел, където могат да обърнат. 1000 лв. глоба и отнемане на книжката за 3 месеца чакат всеки, който се изкуши да го направи. Досега беше от 20 до 150 лв. Освен това е забранено и спирането в аварийната лента.

Няма да може да снимате залеза на слънцето или да се облекчите край оградата. Ако пристигне патрулка, трябва да се правите на артист, че ви е прилошало. Тогава може. Или да доказвате повреда в автомобила. Заради зачестилите инциденти с млади шофьори, които натискат газта, без да имат опит зад волана, се въвеждат някои ограничения.

Първите 2 г. след получаването на книжката те ще имат 2/3 от максималния брой контролни точки, които лесно могат да приключат с две-три нарушения, дори неволни. 13 допълнителни точки ще се дават, когато изтече 2-годишният срок. Екзотика в новите правила на пътя също не липсва. Ако паркирате неправилно и влезете в магазина например, има вероятност да се окажете с глоба, когато се върнете при колата. Вече няма да е задължително присъствието ви на място. Полицаят ще ви пише фиш или акт и ще го поставя на видно място на стъклото, закрепен за чистачката например.

Забранени ще бъдат и слаломите – внезапното преминаване от една в друга лента на еднопосочното движение.

Be the first to comment

Leave a Reply