Мария Габриел: Един от акцентите в работата за следващия програмен период е създаване на работни места в селските райони

Мария Габриел: Един от акцентите в работата за следващия програмен период е създаване на работни места в селските райони

дин от акцентите в работата за следващия програмен период е създаване на работни места в селските райони. Това каза пред журналисти в Бургас зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, предаде Фокус.

„Европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган е направил изявление вчера, че е много важно инвестициите и субсидиите да служат за създаване на работни места в селските райони. Мисля, че това трябва да бъде един от акцентите за следващия програмен период. Знаем, че директните плащания, са много важни за страни като България, които са по-скоро присъединили се към ЕС, но тяхната роля е да дадат минимална сигурност. Оттам нататък ще имаме конкурентно способно земеделие, само когато има работни места и когато делът на сивата икономика е максимално елиминиран”, коментира още Габриел.

По повод изплащането на европейските субсидии евродепутатът каза, че е важно България да не се оставя като в миналия период 2007-2013 година да има забавени плащания, да има неизпълнени внесени навреме проекти. „В тази насока МЗХ полага много големи усилия,защото тези средства са за българските земеделци. Те трябва да отидат при тях. Те не са само за България или само защото се раздават субсидии”, допълни Мария Габриел.
Мария РУСЕВА

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply