СЛАДОЛЕД И СТУДЕНА ВОДА НЕ СА ДОБЪР ВАРИАНТ: Когато температурите са високи, тази комбинация причинява ТЕЗИ ТРИ ПРОБЛЕМА, ето за какво говорим

При високи температури не само е лесно да се прегрее и дехидратира , но също така се губят електролити и минерали. Мартина Пук, клиничен диетолог , подчертава, че правилното хранене може да помогне в борбата с тези ефекти и разкрива кои продукти ще бъдат най-добри, когато е горещо, и какво трябва да избягваме в името на здравето.

Според нея диетата трябва да е богата на зеленчуци и плодове , които естествено съдържат много вода. Нейните препоръки са диня и пъпеш, както и студени супи, натурално кисело мляко или кефир. Освен това тя предупреждава да не поемаме трудно смилаеми, пържени и пикантни храни.

По време на горещо време нуждите ни от калории са по-малко. Няма нужда да се самонаказвате, че нямате апетит, но е важно да останете добре хидратирани и да избягвате излагането на слънце .“

Що се отнася до приема на течности, диетологът разкрива, че е трудно да се дефинира ясно, тъй като зависи от много фактори, като пол, телесно тегло, температура и ниво на физическа активност. За щастие има много приложения на смартфоните, които след въвеждане на тези данни дават точна информация за дневната нужда от течности.

Диетологът отбелязва, че по време на горещо време добрата хидратация се осигурява не само от водата, но и от млякото , което благодарение на съдържанието на протеини задържа електролитите в тялото малко по-дълго.

В топлите дни си струва да добавите листа от мента, резенчета лимон или други плодове във водата. Добра идея е да добавите и една чаена лъжичка семена от чиа, които ще набъбнат и ще хидратират малко по-добре„, съветва той и напомня, че водата играе ключова роля в нашето тяло, осигурява хранителни вещества, разтваря витамини от група В, повишава концентрацията, премахва токсините, овлажнява кожата и помага за поддържане на подходяща телесна температура. Водата влияе и върху регулирането на кръвното налягане.

Дехидратацията е много опасна за нас. Особено застрашени са възрастните хора и децата. Пийте вода редовно, в малки количества и на малки глътки„, съветва той.

Според експерти охлаждащият сладолед и студените напитки не са най-добрата идея, защото стесняват кръвоносните съдове , отслабват лигавицата и я правят по-податлива на бактериални инфекции.

Често боледуваме от ангина в горещо време. Това не означава, че трябва да се откажете от тези продукти, но е по-добре да ядете сладолед бавно и да пиете напитка, която е леко охладена “, казва диетоложката.