ЧЛЕНКА НА НАТО СЕ ВЪОРЪЖАВА ДО ЗЪБИ! Идват сериозни МОТОРНИ САМОЛЕТИ: Мощта им е ОПУСОШИТЕЛНА

През следващите 11 години Италия планира да похарчи малко по-малко от 7,5 милиарда евро за закупуването на 24 нови самолета Eurofighter, според документ на Министерството на отбраната.

Двумоторният свръхзвуков самолет Eurofighter Typhoon се произвежда от немски, британски, италиански и испански консорциум, представляван от Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) и Leonardo (LDOF .MI).

Като се има предвид, че клиентът е италианските ВВС, Леонардо ще бъде главен изпълнител.

През юни висшият изпълнителен директор на компанията каза, че правителството скоро ще обяви план за обществени поръчки.

Програмата ще има многогодишна времева рамка за развитие от приблизително 2024 до 2034 г. за обща сума от 7477,3 милиона евро“, се посочва в документа.

Вече е осигурено финансиране в размер на 690 милиона евро, а останалите 6,8 милиарда ще бъдат осигурени в бъдеще.

Новите самолети ще заменят 26 самолета, които Италия планира бавно да отпише от 2028 г. Договорът предвижда и техническа поддръжка на самолетите, както и обучение на персонала.

И Германия също обяви миналия месец, че ще купи допълнителни 20 Eurofighter и в момента използва 138 от тях.

Новите технологии, достъпни за нашите конкуренти, означават, че превъзходството във въздуха, ключов елемент от контрола на въздушното пространство, не може да се приема за даденост, а в някои ситуации може дори да не е постижимо“, се казва в документа.

Италианският отбранителен гигант Leonardo и германският гигант Rheinmetall се договориха за съвместно производство на танкове и други бронирани машини и оръжейни системи.

За целта ще бъде създадена нова компания със седалище в Италия, в която Leonardo и Rheinmetall ще имат по 50 процента. Основната им цел е да разработят и произведат нов танк и други бойни бронирани машини за въоръжените сили на Италия, тоест италианската армия.

И двете компании заявиха, че съвместното им предприятие отваря вратата за разработването на ново поколение бойни бронирани машини и танкове за цяла Европа.

Твърди се, че като част от тази работа Италия ще трябва да закупи няколкостотин модерни танка Panther и бронирани бойни машини Link, което ще направи работата около 20 милиарда евро.