ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ СЪМНЕНИЯТА, АКО СТЕ БИЛИ ХАКНАЛИ: Ако сте забелязали тези неща на телефона си – може да сте в беда!

Ако някога сте се чудили как можете да разберете дали телефонът ви е бил хакнат, ето няколко улики.

Бавната работа на устройството обикновено е първият знак, че нещо не е наред и може нещо да се е „промъкнало“ незабелязано. Други „аларми“ включват прекалено бързо изтощаване на батерията и приложения, които не работят както трябва.

Споменатите симптоми са тези, които най-често показват, че телефонът може да е бил хакнат, като атаките се извършват предимно чрез скрита инсталация на злонамерен софтуер.

Софтуер от този тип достига до смартфона през интернет или чрез кабелна връзка с друг компютър. Например, това може да се случи, когато дадете телефона за ремонт в нерегистриран сервиз.

Хакерите се опитват да проникнат в мобилен телефон с помощта на програми, които не са взискателни към производителността на устройството и зареждането на батерията.

Първоначално телефонът може да не показва признаци на хакване и единствената индикация ще бъдат известията в приложенията и социалните мрежи.

По-късно обаче самият телефон ще започне да дава сигнали, че е „пробит“. Ще започнат прекъсвания в работата му или ще възникнат други проблеми.

Как да се предпазите?

Производителите препоръчват инсталиране на приложения, изтеглени изключително от сигурни източници, и избягване на свързване с непознати компютри.

Ако подозирате, че вашият смартфон вече е бил хакнат, експертите съветват да се обадите в отдела за обслужване на клиенти на производителя или продавача на устройството. Той ще ви обясни къде можете да извършите диагностика на телефона си и ще ви отърве от съмненията дали сте били хакнати.