УСПЯВАТЕ ЛИ ДА РАЗХЛАДИТЕ АПАРТАМЕНТА СИ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ДНИ? Климатиците могат да направят големи сметки, това са добри съвети

Оптималните условия за живот и работа на човека изискват въздухът в затворените помещения да е с температура от 16 до 22 градуса по Целзий. Температури под 15 и над 22 градуса не са приятни за човешкия организъм, според Наръчника за енергийна ефективност в жилищни сгради и къщи.

Близо 40 процента от енергията в апартаментите и къщите се губи, защото вратите и прозорците не уплътняват , а също и поради лоша фасадна и покривна изолация.

Сеня Модли, интериорен дизайнер, каза, че освен необходимостта от приятна температура в къщата, трябва да се мисли и за разходите за отопление и охлаждане , които ще бъдат високи, ако няма топлоизолация.

Тя съветва да се смени дограмата и да се постави по-дебела изолация , която да гарантира, че апартаментът няма да прегрява през лятото и да не се охлажда прекалено през зимата.

Освен на фасадата е необходимо да се постави изолация на пода и покрива .

– Най-добрият вид топлоизолация е минералната вата и стиропорът – допълва Модли.

Местоположението на апартамента, както и етажът, на който се намира, могат да повлияят на температурата.

Той обяснява, че температурите през лятото са по-приятни в апартаменти, ориентирани на югозапад или югоизток .

Например, когато апартаментът е със западно изложение, слънцето през лятото е твърде силно през целия следобед – казва тя.

В идеални условия апартаментът трябва да е ориентиран от двете страни на света и да е на пода „по средата“ , казва Модли.

Как да направите апартамента си по-комфортен през лятото

Тъй като идеалните условия в повечето случаи са недостижими за повечето, ето няколко съвета как да оцелеете в следващите горещи дни:

Затворете вратите и прозорците

Ще се изненадате колко повече и по-бързо се затопля апартаментът, ако прозорците и вратите са отворени. Трябва да ги държите затворени и можете да затъмните прозорците.

Домът като „тъмна пещера“

Навийте кърпите и ги поставете близо до дъното на вратата, за да предотвратите навлизането на топлина. Можете да приложите същото към прозорците.

Вентилатор

Този стар трик датира от много отдавна, когато климатици не е имало. Срещу купата с кубчета лед поставете вентилатор, който ще разпръсква по-студения въздух из стаята.

Спете върху памучни чаршафи

Най-приятно е да спите и да си почивате на спално бельо от естествен материал, памук.

Таванни вентилатори

Ако не разполагате с охлаждащо устройство, едно от решенията е да поставите вентилатор на тавана. Така въздухът постоянно се движи, така че в стаята ще бъде по-приятно.

Отворете прозорците стратегически

Станете по-рано и отворете прозорците, за да влезе свеж сутрешен въздух в къщата. След това ги затворете през деня, за да не навлиза топлина в стаите. Поставете влажни чаршафи върху отворените прозорци или балконски врати и ги намокрете веднага щом изсъхнат.

Охладете спалното бельо и пижамата в хладилника

Може да звучи налудничаво, но този трик ще ви помогне да заспите по-лесно, когато стаята е много топла. Същото важи и за възглавницата, ако можете да я поставите в хладилника. Освен това намокрете чаршаф или кърпа със студена вода няколко часа преди лягане, след което се покрийте, когато са наполовина сухи.