ДОКТОР ОТКРИ 9 НЕЩА ЗА СЛЪНЦЕТО: Лекувал съм хиляди пациенти с рак на кожата и…

Защитата на кожата от вредните ултравиолетови лъчи е наложителна, особено през лятото, а лекарят установи кои 9 грешки допускат повечето хора и така рискуват да се разболеят от меланом или рак на кожата.

Защитата на кожата от слънцето е наложителна,  въпреки че повечето от нас смятат, че е безопасно, защото използват продукти със SPF , въпросът е колко правилно ги използваме и дали наистина сме се предпазили от изгаряния и дори рак. Д-р Антъни Роси, дерматолог и хирург в Memorial Sloan Kettering Cancer Center, говори пред Huffington Post по тази тема.

Роси, която е работила с хиляди пациенти с рак на кожата, установи, че повечето от нас всъщност са много объркани от цялата дезинформация и митове (особено в социалните медии) за това как и кога да прилагаме SPF кремове. Той изброи 9 неща, които той лично никога не би направил и разкри грешките, които правят много хора.

1. SPF факторът не показва колко дълго можете да сте на слънце

SPF означава слънцезащитен фактор, а числото показва нивото на защита, което продуктът осигурява в сравнение с липсата на слънцезащитен крем – а не броя минути, които можете да прекарате на слънце, докато го носите.

2. Слънцезащитен крем, който не предлага широкоспектърна защита

Винаги избирайте слънцезащитен крем , който осигурява широкоспектърна защита, защото предпазва от два вида ултравиолетова радиация: UVA и UVB, които могат да причинят меланом или рак на кожата.

„UVB причинява изгаряния, а UVA допринася за стареенето, така че казваме – „А за стареене, B за изгаряния“, така запомняме разликата“, отбеляза Роси. „Заедно и двете могат да причинят увреждане на кожата, така че е изключително важно да се използва широкоспектърен слънцезащитен крем, който покрива както UVB, така и UVA.“

3. SPF в грима няма да ви защити

Повечето продукти за грим не съдържат достатъчно висок SPF, за да бъдат напълно защитени от слънцето. Затова е важно да се информираме добре и да разберем кой препарат до каква степен е ефективен и предпазва от рак на кожата.

„Първо нанесете добър слънцезащитен крем, оставете го да изсъхне, след това използвайте грим с SPF. Това е просто бонус, когато става въпрос за защита.“

4. Неправилно използване на слънцезащитни спрейове

За да може слънцезащитният крем да си „върши работата“, той трябва да се нанесе на тънък слой върху кожата, по цялата повърхност, казва Роси. Ако се използват емулсии и млека със SPF, няма проблеми по отношение на нанасянето. Спрейовете са много удобни, просто трябва да знаете как да ги прилагате правилно. Ако просто избухнете във въздуха и преминете през „облака“ от частици, не сте се предпазили ефективно от меланома . Важно е да се прилага директно върху кожата.

5. Няма достатъчно слънцезащитен крем

„За цялото тяло казваме, че е достатъчна една чаша крем или лосион с ракия със SPF. За лицето и шията е необходимо количество от два-три пръста – и то по цялата им дължина, не само по върховете, “ каза Роси. един от ключовите фактори за защита срещу меланома.

6. Използване на кремове само през слънчеви дни

„Винаги казвам на всички мои пациенти, че не е нужно да имат фобия, но трябва да са умни. Направете си рутина носенето на слънцезащитен крем през цялата година, дори през зимата и когато е облачно, защото UVA всъщност прониква облаците. Така че вероятно все още сте изложени на UVA радиация.“

7. Слънцезащита само когато сте навън

„Повечето хора смятат, че не е необходимо да си слагат SPF, ако са в офиса. Ако седите до прозорец всеки ден, трябва да знаете, че UVA лъчите преминават през стъклото“, каза Роси.

8. Дъбената кожа има нужда от защита

„Няма такова нещо като безопасен тен“, казва Роси и предупреждава, че дори тъмната кожа трябва да бъде защитена от вредното лъчение. „Идеята, че след като придобиеш тен, си в безопасност до края на лятото, това всъщност е плашещо. Особено ако отиваш на солариум. UV светлините в солариумите са предимно UVA светлини. Така че те все още могат да причинят щети, защото това е толкова интензивно количество енергия и фотони, които са изключително близо до кожата ви и за изключително кратко време.“

9. Неадекватна защита на очите

„Слънчевите очила са наистина важни“, каза Роси. „Те не само предпазват кожата около очите и цялото тяло от рак, но също така предпазват роговицата от увреждане от слънцето – катаракта, например, която може да бъде причинена от излагане на UV лъчи.“