Корнелия Нинова проговори

Корнелия Нинова даде първата си пресконференция след оставката като председател на БСП.

Основни акценти от пресконференцията

Корнелия Нинова проведе своята първа пресконференция след като подаде оставка и беше отстранена от поста председател на БСП. Тя избра Благоевград, където стана депутат в 50-ото Народно събрание, за да коментира актуални теми и въпроси свързани с дейността ѝ като народен представител. Нинова отказа да отговаря на вътрешнопартийни въпроси.

Политическата обстановка и важни пропуски

Според Нинова, политическата обстановка в България е доста турбулентна. Тя подчерта, че в тези политически и вътрешнопартийни спорове се пропуска нещо изключително важно, което касае всички български граждани, включително и областта, която тя представлява като народен представител.

Актуализация на държавния бюджет

Нинова обърна внимание на предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет. Според нея, актуализация на бюджета и друг път е правена в средата на годината, но този път предложението касае инвестиционната програма на общините. В 49-тия парламент беше приета сериозна общинска инвестиционна програма, засягаща ежедневнието на хората – улици, ВиК мрежи, пречиствателни станции, спортни площадки, училища и детски градини.

Промени в общинските проекти

Корнелия Нинова разкри, че изненадата в актуализацията на бюджета е промяна в общинските проекти. За Благоевградска област са внесени 180 проекта за корекция в Народното събрание. Тя вече е провела среща с част от кметовете в областта във връзка с актуализацията, като някои от тях са били наясно с корекциите, докато други не са били информирани.

Препоръки към кметовете

Нинова посъветва кметовете да не се притесняват, но да бъдат в непрестанен диалог с Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с депутатите от региона.