Привилегии за Брендо в затвора

Специално меню за Евелин Банев-Брендо се приготвя в Софийския централен затвор, където Кокаиновия крал изтърпява 6-годишна присъда за трафик на дрога. Причината за това са сериозните му стомашни проблеми, които го принудиха да подаде молба с указания какво може и какво не може да яде. От управата на затвора са длъжни да се съобразят с това, потвърди началникът старши комисар Васил Кордев. В момента Брендо е в адаптационния период в приемното отделение на затвора.

Брендо изненада всички, когато се предаде доброволно на властите миналата седмица. След преглед в болницата към МВР, където стана ясно, че е здрав, той бе върнат в затвора, където ще излежава 6-годишната си присъда. Освен тази присъда, той има и други – 10 години в Румъния и 20 години в Италия. Предстои дело за приобщаване на тези присъди, като най-вероятно той ще излежава 20 години в България, ако няма по-леки присъди по българския закон.

Всичко започна с мегаакцията в Италия през май 2012 г., известна като „Кокаинови крале“, която се фокусира върху разбиването на картел, снабдяващ Европа с дрога. Брендо бе арестуван в България и екстрадиран в Италия. След като бе върнат в София, следите му се губят. През пролетта на 2015 г. стана ясно, че е изчезнал. В периода на неизвестност той публикува книга, в която признава, че се безпокои за личната си безопасност.

През 2011 г. в Румъния пропада сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. През 2017 г. румънските магистрати произнасят окончателната му присъда от 10 години. След 5 години в неизвестност, Брендо бе задържан в Украйна, където бе разследван за фалшиви документи и нарколаборатория. Оказа се, че е станал украински гражданин, което му позволи да избегне екстрадиция.

Вероятно Брендо ще лежи 20 години в затвора, ако не се намали присъдата му по българския закон. Ако работи и се държи добре, след 10 години може да подаде молба за предсрочно освобождаване.

Името на Брендо стана известно и в швейцарските медии при старта на делото срещу банката „Креди Сюис“. В сметките му в тази банка са открити най-малко 55 милиона швейцарски франка, считани за печалба от наркокартел. Швейцарската прокуратура го нарича il nonno или „дядото“. Макар да няма повдигнати обвинения по случая с „Креди Сюис“, той може да бъде извикан на разпит.

Следим развитието на случая и ще ви информираме за всичко ново около Евелин Банев-Брендо.