ИЗНЕНАДА: Русото Наде ще оглави „Да, България“ – какво следва за партията след кризата на доверие?

Надежда Йорданова

Надежда Йорданова, настоящата шефка на комисията „Магнитски“, вероятно ще заеме лидерския пост в „Да, България“, след оставката на Христо Иванов. Иванов, който беше министър на правосъдието през 2014-2015 година, се оттегли след слабите резултати на последните избори, поемайки лична отговорност за тях.

След изборите в „Демократична България“ настъпи поляризация относно бъдещето на коалицията с „Продължаваме промяната“. Много членове смятат, че партньорството разочарова избирателите и че са нужни радикални промени, за да се възстанови доверието. Мануела Малеева, учредител на клуб „Девети декември“ в „Да, България“, е сред най-гласовитите за необходимостта от промяна. Тя настоява за възстановяване на връзката с местните структури и за вземане на решения след общи обсъждания.

Въпреки тези вътрешни противоречия, мнозина в „Да, България“ подкрепят Надежда Йорданова, подчертавайки нейния крехък политически опит. Йорданова е била народен представител в няколко краткосрочни парламента, оглавявала е комисията „Магнитски“ и е била заместник-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси. Тя е работила и като шеф на политическия кабинет на Христо Иванов по време на неговия мандат като министър на правосъдието. След това стана министър на правосъдието в кабинета на Кирил Петков, където обаче не направи значими промени.

Кандидатурата на Йорданова обаче не е без противници. Някои смятат, че й липсва мащабна политическа визия и нужният авторитет сред колегите от други партии, за да може ефективно да прокарва и отстоява тезите на десните.