Антикорупционен Скандал в БНБ! Подуправителят Андрей Гюров от ПП в центъра на разследване КПК установи несъвместимост на длъжността му Гюров излезе в отпуск

Шокиращи разкрития разтърсиха Българската народна банка (БНБ)! Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи несъвместимост на Андрей Гюров с позицията му на подуправител на БНБ. Гюров, избран за подуправител през юли 2023 г., е обвинен в участие в дейности, които са в разрез със закона за БНБ. В резултат на това, той излезе в неплатен отпуск, за да избегне всякакви съмнения относно спазването на правната рамка.

В прессъобщението на БНБ не се уточнява конкретно в какво се състои несъвместимостта, но според закона за БНБ подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или да членуват в дружество с участието на самата банка. КПК потвърди, че ще публикува решението си, в което ще бъдат разкрити повече подробности.

Новината за несъвместимостта на Гюров идва в момент, когато той е излязъл в отпуск и предстои да се изясни ситуацията. Свободна Европа се свърза с КПК за повече информация, но до момента не са получени конкретни отговори. В същото време, ПП все още не е излязла с официална позиция по въпроса.

Гюров и Петър Чобанов от ДПС бяха избрани за подуправители на БНБ от предишното Народно събрание на 26 юли 2023 г. Гюров, номиниран от преизбрания управител на банката Димитър Радев, получи подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, като изборът им премина без дебати в пленарната зала.

През 2022 г. Гюров беше предложен за управител на банката и влезе в конкуренция с Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН). Тогава ПП и ИТН бяха партньори в коалиционно управление, но въпросът за нов гуверньор на БНБ предизвика сблъсък между тях. До избор на управител на банката обаче така и не се стигна. Впоследствие ИТН напусна коалицията и кабинетът на Кирил Петков падна.