МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Брендо кацнал нелегално в България под носа на Рашков; използван е стар самолет, прелетял незаконно над четири НАТО-вски държави – разследването разкрива шокиращи детайли!

Издирваният с червена бюлетина „кокаинов крал“ Евелин Банев-Брендо, който наскоро се предаде в Софийския затвор и предизвика вълна от смут как е преминал границата, всъщност кацнал в България преди две години, докато Бойко Рашков беше начело на МВР. Това съобщава „Епицентър“, позовавайки се на източници от разследващите органи.

Връщайки назад събитията, службите установиха, че Брендо пристигнал в страната с малък самолет модел „Пайпър“, който прелетял незаконно над четири НАТО-вски държави и се приземил на 08.06.2022 г. на нефункциониращо летище в България, по време на управлението на правителството на Кирил Петков.

Тогава инцидентът предизвика тревога в военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България, но всички опити на НАТО-вските изтребители да установят контакт с него бяха неуспешни.

В 19:09 ч. двуместният самолет-нарушител влезе в българското въздушно пространство и в 21:30 ч. кацна на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко. Според местните жители, които го разгледали на следващия ден, върху корпуса на самолета имало работеща малка видеокамера.

Преди да кацне в Буховци, самолетът се приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново, където по неофициална информация заредил гориво от туби. Пилотът успял да излети преди полицията, водена от Бойко Рашков, да го достигне.

„Най-изненадващото е, че самолетът прелетя над източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Това не е случаен или любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзка. Това е много добре планиран полет“, коментираха тогава специалисти.

Самолетът бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските ВВС. След това бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а после от два самолета F-16 на румънските ВВС, също излетели от същата база.

По време на целия полет, самолетът не реагирал на радиосъобщенията и визуалните сигнали.

Около 19:00 ч. самолетът навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути в района между Дробета Турну Северин и Корбово, а в 19:09 ч. влязъл в българското въздушно пространство.

Според авиоексперта по безопасност на полетите Ангел Борисов, най-срамното за България е, че военновъздушните сили не са реагирали: „Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе над река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като самолетът прелетя над Атомната ни централа, което може да породи международен скандал, че въобще не охраняваме централата.“

Според експертите, самолетът е бил или с важен товар, или с важен човек. Рискът от междинни кацания за зареждане, летене през нощта и кацане на недействащи летища, без радарно покритие и електротехническа система, предполага голяма стойност на полета.

На следващия ден вътрешният министър Бойко Рашков обясни как самолетът преминал през половин Европа – излетял от Литва, минал през Полша, кацнал в Словакия, продължил през Унгария и се приземил благополучно в България. Каква е целта и кои са тези лица – Рашков не можа да обясни, както и назначеното разследване не разкри подробности.

Оказа се, че литовецът Брониус Заронскис продал самолета на украинци седмица преди полета до България. Рашков отказа да коментира лицата, пътуващи в самолета, за да спази „процесуална дисциплина“.

„Тези хора, които дойдоха в България, никой не знае кои са. Нито са минали митнически или паспортен контрол“, обясни бивш шеф на граничен контрол.

МВР-шефът твърдеше, че има „богата“ оперативна информация, но не може да изнесе данни, за да не попречи на разследването. Няма и официални данни защо България е крайната точка на полета.

Рашков разказа, че през нощта получил информация за самолета нарушител, но поради лошото време машината не била преследвана: „Аз получих обаждане късно през нощта, че е навлязъл на територията на страната, има междинно кацане в област Видин за зареждане, след което военно-въздушните сили влязоха в ролята си. Поради лошата видимост беше опасно да бъде преследван самолетът от мощните реактивни военни самолети.“

От думите на Рашков излиза, че при всяко лошо време самолети нарушители могат да преминат през нашето въздушно пространство и да не бъдат прихванати.

Същата версия поддържа и тогавашният военен министър Заков: „Самолетът се следи от център в НАТО и се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе в територията на страната. След влизането в територията на страната, самолетът се следи през цялото време, както от самолети, така и от противовъздушна отбрана.“

Заков изтъкна, че този самолет не е представлявал заплаха, тъй като размерът му не предполага голяма щета на цивилна или гражданска инфраструктура.

В отговор на въпрос защо самолетът е бил придружаван от изтребители в други държави, а не в България, министърът обясни, че в други държави това е ставало през деня, докато в България – през нощта и при буря.

Самолетът на Брендо успя да премине през НАТО-вските изтребители и ПВО на България, което разкри липса на координация между Министерството на отбраната и МВР.

Същевременно, стана ясно, че България има сериозен проблем с радарното поле, което не обхваща височини под 3000 метра. Затова първоначално никой не знаел къде е кацнал самолетът.

Беше образувано досъдебно производство по член 341б от НК – „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Делото в прокуратурата в Търговище е за незаконно завладяване на самолет.

Днес стана ясно, че именно с този самолет Евелин Банев-Брендо е прелетял под носа на НАТО и кацнал в охраняваната от МВР нива край Търговище. И оттогава никой не го търси.