СВЕТОВНА ПИРАМИДА: България повдига обвинение срещу Ружа Игнатова за финансовата измама OneCoin, докато САЩ обявява награда от 5 млн. долара за информация за местонахождението й

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов даде официално изявление относно текущо разследване, свързано с Ружа Игнатова, съобщава БЛИЦ. Според него, България също води собствено разследване паралелно с това в САЩ. „Ние ще повдигнем задочно обвинение срещу Ружа Игнатова заради ръководената от нея финансова пирамида. Наскоро посетих централата на ФБР и обсъдихме съвместните ни действия. За съжаление, има и други български граждани, замесени в престъпления, с които също се борим заедно“, заяви Сарафов на извънреден брифинг.

Американският посланик Кенет Мертен също направи изявление: „Правителството на САЩ обявява награда от 5 млн. долара за информация, свързана с местонахождението на Ружа Игнатова.“ Той припомни, че Игнатова е замесена в една от най-големите финансови измами в света и че две седмици след като й е повдигнато обвинение през октомври 2017 г., тя избягала от България в Гърция и оттогава се укрива. През 2022 г. тя бе включена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани личности.

„САЩ високо цени партньорството с Прокуратурата на България и службите за сигурност. По-късно днес ще предоставим допълнителни подробности за това как гражданите могат да помогнат за залавянето на Ружа Игнатова“, добави Мертен.