СМЯХ В ЗАЛАТА! Спукаха от подигравки Виктор Орбан. Унгарският политик изглежда все повече като менте-версия на Доналд Тръмп от Али Експрес

Вера Йоурова, Виктор Орбан
Вера Йоурова, Виктор Орбан

Не всеки е фен на избора на Унгария за лозунг за предстоящото й председателство на Съвета на Европейския съюз, видя сайта ни.

Будапеща разкри „Да направим Европа велика отново“ като мото за шестмесечното си председателство начело на Съвета, по подобие на предизборния лозунг на Доналд Тръмп, когато той за първи път се кандидатира за президент на Съединените щати през 2016 г.

Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността, във вторник даде кратка, но язвителна оценка на лозунга на Унгария, вдъхновена от Тръмп.

„Е, не е много оригинално, нали?“ – каза тя смеейки се.

Йоурова направи коментарите на прага на Съвета по общи въпроси, където пренебрежението на Будапеща към ценностите на блока беше тема на дискусия . Йоурова каза, че Комисията има „наблюдения“ относно свободата на печата и върховенството на закона в Унгария.

Унгария, под ръководството на премиера Виктор Орбан, е в спор с Брюксел от години по въпроси като миграцията и подкрепата за Украйна . По-рано този месец Европейският съд глоби Будапеща с 200 милиона евро за нарушаване на законите на ЕС за убежище.

Йоурова добави, че председателството на Съвета трябва да бъде шанс за унгарското правителство „да покаже, че може да служи и изпълнява задачата като честен посредник, което е ролята на председателството“.

Просто очаквам да се случи нещо, което ще покаже професионализъм и се надявам неутрално и професионално представяне“, каза тя.