КАКВО СЛЕДВА: Брендо влиза в затвора за 6 години при строг режим за участие в престъпна група и пране на пари; беше издирван международно преди да се предаде пред Централния софийски затвор!

Евелин Банев-Брендо е осъден на 6 години лишаване от свобода при строг режим в затвор. Софийската градска прокуратура съобщи, че съдът е зачел предварителното задържане на осъдения при постановяване на присъдата.

Брендо се предаде сам тази сутрин в 7:30 ч., като отиде пред Софийския затвор заедно с адвоката си. Ето какво още уточниха от Софийската градска прокуратура:

С присъда от 15.02.2013 г. на Софийски градски съд (СГС), влязла в сила на 26.04.2018 г., Е.Б. е признат за виновен за участие в организирана престъпна група от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. на територията на Република България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия. Групата е извършвала финансови операции с пари, придобити чрез незаконен трафик на наркотици, без надлежно разрешително – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, във вр. с ал. 2 от НК.

Софийската градска прокуратура е образувала присъдна преписка на основание получената ефективна присъда и предприела необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е бил установен на територията на България, обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби до СГС за признаване и изпълнение в България на съдебни актове, наложени му от съдебните органи на Румъния и Италия, но молбите са оставени без разглеждане поради липсата на пребиваване на територията на ЕС.

На 24.06.2024 г. осъденият се яви доброволно за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури, той е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието, считано от 24.06.2024 г.