СКАНДАЛ: Тошко Йорданов удря емоционалното състояние на Бойко Борисов, заявява пред БНТ, че ИТН няма да подкрепи мандатите на ГЕРБ и ДПС, настоява за трети мандат и критикува Кирил Петков за психическа нестабилност и лъжи, подчертава, че всички партии в парламента трябва да работят за икономическото спасение на страната, въпреки личните вражди, и че ИТН ще покани всички партии за разговори, ако получат мандата

Тошко Йорданов, Бойко Борисов
Тошко Йорданов, Бойко Борисов

Емоционалното състояние на Борисов не ме вълнува, в личния душевен свят на хората не искам да се бъркам. Ако иска да плаче, ако иска да тъгува. Намерете Бойко Борисов и го питайте. Това заяви пред БНТ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той допълни: „На нас ни е все тая дали някой ще ни каже: Браво, мерси. Ние имаме собствени цели, план коя стъпка след коя е и си действаме по начина, по който смятаме, че трябва да постъпим. Ние искаме третия мандат. Господин Трифонов ясно заяви, че няма да подкрепим мандата на ГЕРБ и ДПС“.

„Ако искате да го напиша на един лист: „ИТН няма да подкрепи първия и втория мандат“ и да го тресна на всеки, който пита“, заяви още той и допълни:

„Ние са надяваме президентът да го даде на нас, Конституцията е такава“.

Тошко Йорданов заяви, че всички в парламента били „сбирщина от депутати, които си получават заплати, докато президентът не връчи мандата“.

„Всякакви чиновници вилнеят, когато няма правителство. Всеки местен дерибей се оправдава за извършените зулуми. Администрацията спира да работи. А другото дали ние или някой друг, това е ангажимент на президента“, коментира още той.

И бе категоричен – ако ИТН получат мандата, ще поканят всички партии за разговори.

„Ако зависи от мен, Бойко Борисов никога не трябва да стане министър-председател. Но това не означава, че не трябва да говорим, че не трябва да направим крачка за излизане от кашата, в която сме“, отбеляза Йорданов.

По думите му изборът на Рая Назарян за председател на парламента не е протягане на ръка. Окачестви подкрепата към кандидатурата ѝ като практичен подход и коментира: „Ако отидем на нови избори, няма никакво значение, че Рая Назарян ще бъде 2 месеца председател на Народното събрание“.

На обвиненията на Кирил Петков, че „ИТН са малкото ДПС“, той заяви: „Опитвам се да се държа по-политически коректно, въпреки че не ми се иска. Кирил Петков е лъжец и изключително неориентиран психически човек с ниво на мислене пети клас. Преди два месеца кой управляваше с ГЕРБ и ДПС? Той какво е? Употребеното предпазно средство на ДПС и висеше на диванчето пред кабинета на Борисов, а той не го приемаше. Кирил Петков е човек, който фалшифицира документи. Да стане министър излъга, че не е канадски гражданин. Кирил Петков е човек, който с приятелката си Лена Бориславова са фалшифицирали десетина документа. А на Лена Бориславова трябва да й отнемат адвокатските права завинаги. Той няма елементарен срам! Някаква връзка в мозъка му се е загубила, сигурно в ембрионален стадий. Той не е и българин в главата си. Той е склонен да се подвре на американското, на руското посолство“.

„Ние ще продължим да си имаме политическите разделения с Бойко Борисов, но практицизмът трябва да надделява. Икономическата заплаха за страната е толкова голяма, че поне на това поле трябва да се разберем, пък иначе да продължим да се мразим“, отбеляза още той.

Запитан каква е прогнозата му – кой в крайна сметка ще сформира правителство, Тошко Йорданов заяви:

„Врачката не успя да влезе в парламента, Настимир ще дойде и ще врачува и бабува. Той прави прогнозите. Ясно е, че ГЕРБ ще вземе първия мандат. От нас подкрепя няма да получат. Това е сигурно. Ако вторият мандат стигне до ДПС, те от нас подкрепа няма да получат. А дали третият мандат ще дойде при нас, решава президентът Радев. Ние смятаме, че имаме възможност да създадем експертно правителство, подкрепено от повечето партии. Ако и това не стане, отиваме на избори. Но все си мисля, че президентът е здравомислещ, за разлика от повечето пропагандатори в българската политика“.