Шокиращата история на Нико Уилямс

Нико Уилямс
Нико Уилямс

Испания си осигури преминаване на осминафиналите на Европейското първенство , а огромна заслуга за това има Нико Уилямс (21) . Той е най-добрият пример, че статистиката не трябва да означава нищо във футбола. Няма голове или асистенции в двете предишни победи (3:0 срещу Хърватия и 1:0 срещу Италия) до името му, но той направи много на терена.

Създаваше хаос на терена, стражите му не можеха да направят нищо. От едната позиция крило той, от другата Ламин Джамал , юноша, който няма и 17 години.

Нико е по-малък от братята Уилямс, роден е на 12 юли 2002 г. и е един от най-големите таланти в испанския футбол. Историята на братята Уилямс, Ник и Игнасио, е толкова невероятна, че може да бъде превърната във филм за Оскар и вероятно техният труден житейски път е най-голямата причина те да са толкова упорити, да не се предават и да успеят изгради футболна кариера. И двамата са били в Атлетик Билбао през целия си живот. И двамата са родени в Билбао, но родителите им са родом от Гана, откъдето буквално преминават кървавия път към новия си дом в Европа в началото на 90-те.

Родителите им Мария и Феликс избягали от Гана и търсели по-добро бъдеще за себе си и децата си. Те използвали всички спестени пари, за да платят на мъж, който прекарва хора през границата. Идеята била да заминат за Англия, но онзи човек ги измамил и ги оставил в „недожа“. Вместо това те бяха заседнали в Сахара.

Те трябваше да прекосят пустинята пеша, по горещ пясък, а в този момент Мария носеше сина си Игнасио в корема си . Отец Феликс загуби усещане в краката си поради горещия пясък. Техни приятели също минаха през Сахара с тях, но за съжаление някои от тях загубиха живота си. Те не издържаха на жегата и умираха. Погребаха ги по пътя…

Когато най-накрая стигнаха до Мелила, място, което беше испанска колония, те бяха арестувани. След това имаха малко късмет, тъй като намериха адвокат, който ги посъветва да излъжат и да кажат, че идват от разкъсван от война район. Казаха, че са от Либерия. Това им помогна, тъй като се срещнаха със свещеник, който им организира документите за престой в Испания. Освен това им намира работа и скоро след това се ражда Инджаки (15 юни 1994 г.).

След това се преместват в Памплона и Нико се ражда там. Родителите не искаха да им разказват за миналото и всичко, което се случи, докато Инджаки не навърши 18 години. Едва тогава разбра през какво са минали, а скоро след това Нико чу и житейската история на своите близки.

След мача с Италия Нико влезе с малко закъснение в съблекалнята, след като получи наградата за играч на мача, където съотборниците му от националния отбор го посрещнаха с аплодисменти. Веднага щом вдигна телефона, първо получи аудио съобщение от брат си Игнасио. „Това е специален момент за семейство Уилямс“; каза Нико.

Игнаки играе като нападател, а преди две години смени националността си и играе за националния отбор на Гана. Той е на 30 години и повече или по-малко се очаква да играе до края на кариерата си в Атлетик Билбао. За сметка на това има голям интерес към брат му. Така Иняки говори за тежката съдба на родителите си.

Те бяха в затвора, когато дойдоха в Испания, и един господин каза по това време, че би искал да се срещне с тях. И честно казано бих искал да знам кой е мъжът и как изглежда, защото майка ми не може да си спомни нищо за него, тя дори не е имала възможност да му благодари. Той беше адвокат, адвокат, и той им каза: „Скъсайте документите си и обяснете, че сте дошли тук от страна, която е във война“. те бяха съседи, те казаха, че са от Либерия и скъсаха документите си, този господин познаваше социалните работници в Билбао и те помогнаха на родителите ми, дадоха им квартира и там срещнаха моя кръстник, който им осигури дом и. който ме кръсти.Затова ме наричат ​​“Инджаки“ и те ме кръстиха на него,нямаше да сме тук .“

Нико наскоро удължи договора си и има освобождаваща клауза от 58 милиона евро, което не би трябвало да е проблем за най-големите европейски клубове. Следват го клубове от Висшата лига. „Интересът е нормално нещо, но знаем, че Нико е щастлив в клуба. Ние сме щастливи и изобщо не се притесняваме„, каза президентът на клуба Уриарте.