ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: България посрещна тленните останки на Фердинанд I

Тленните останки на цар Фердинанд I пристигнаха в двореца „Врана“.

Траурната церемония, в която може да участват и граждани, тръгна от главния вход на парка „Врана“, като от един момент нататък гвардейци поеха ковчега на рамо и през шпалир го пренесоха до самия дворец.

Там гвардейският оркестър ще изсвири първия български химн „Шуми Марица“.

Пред самия дворец „Врана“ тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат посрещнати от внука му цар Симеон II и неговото семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани. От царското семейство присъстват още князете Кирил и Константин-Асен, княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон Хасан.

Сред присъстващите на церемонията са президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и съпругата му Десислава Банова, бившият вицепремиер и дипломат Меглена Плугчиева, Меглена Кунева, ексшефовете на НС Огнян Герджиков и Борислав Великов, Станимир Илчев, Олимпи Кътев, Гергана Паси, Даниел Вълчев и много други бивши царски депутати, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, кметът на София Васил Терзиев, депутатите от ГЕРБ Радомир Чолаков, Георг Георгиев и Тома Биков, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от „Възраждане“, шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски, общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян, стотици царисти и гости.

Сценарият по траурната церемония предвижда тя да се проведе пред централния вход на двореца. След нея ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред покойния цар Фердинанд, ще могат да го направят. Първи в тесен кръг с монарха ще се простят наследниците му.

След това ковчегът ще бъде положен в семейната крипта в двореца.

Завръщането на тленните останки на цар Фердинанд се случва 76 години след смъртта му. Досега той беше в криптата на църквата „Св. Августин“ в баварския град Кобург.

Източник: 24 часа