Книга за България иска да върне българите от чужбина

Книга за красотата на България тръгна по книжарниците в страната. Романът „Море от мечти“ на Мари Робес има за цел да вдъхнови все повече българи да се върнат да живеята в родината си. Книгата се чете на един дъх и ще бъде разространена безплагтно из българските книжарници в чужбина, казва авторката пред ZaPernik.com. 

Написах го, защото на пазара лисват романи с красиви български локации и защото вярвам в смисъла на книгата. Ще я разпространя безплатно в български библиотеки в чужбина. Надявам се „Море от мечти“ да вдъхнови българи в чужбина да се върнат обратно. Както и хора от България да не заминават навън. Като късче към „зърно за посева“, за което говори Шекспир в Сонет 14.

Какво казва Мари Робес за книгата?

Лека и многопластова, забавна и смислена, книгата ухае на лято и се чете на един дъх. Отвежда ни на любими български локации, оваляни в дъха на рози и песента на щурчета, и сменя пред нас като на калейдоскоп Несебър, Созопол, Велека, селцата Пастух и Скрино в Струмската долина. Озоваваме се на цветните тераси на Ботаническата градина в Балчик. Политаме с балон над залива на Албена. Улавяме дъха на Родопите. Разхождаме се по калдъръмените улички на Стария Пловдив. От страниците ни трогва българска песен, която напомня за Балкана и морето, за полет на чучулига и долина от рози. Гледаме звездите в мастилено небе над крепостта Калиакра. И на този фон се разказва историята. Виждаме България през погледа на двама чужденци. И през очите на възрастния български таксиметров шофьор Камен – някогашен учител, който не се отказва от мечтата си, въпреки натиска на битието.

Коя е Мари Робес?

Автор на две книги за интерирен дизайн и декорация, станали бестселъри в Германия и Китай. Има три деца, като третото дете се е родило в България.

През четирите дни, когато бях в родилното отделение, не се роди друго дете. И усетих, че България изчезва. Трябваше да направя нещо. Да опиша морето и Балкана така, че повече млади хора да се влюбят в родината. Така, както я обичам аз. Да създам книга, която се чете на един дъх – дори от тези, които не обичат да четат…“, споделя авторката.