Много съм изнервена, искам справедливост! – каза нарязаната Дебора в съда

Колаж: dir.bg

„Вече съм много изнервена. Искам справедливост“.

Tова заяви Дебора Михайлова преди заседанието на Районния съд в Пловдив, който прави пореден опит за старт на делото срещу 26-годишния Георги Георгиев. Той е обвинен, че е нанесъл множество порезни рани с макетен нож по цялото тяло на момичето, счупил му е носа и е обръснал главата.

След насилието Дебора получи 400 шева. Първоначално 26-годишният Георги е задържан за 72 часа, но след обжалване е пуснат от ареста без никаква мярка и с мотива, че евентуално извършеното от него е „лека телесна повреда“. През август 2023 г. обаче в нова експертиза пораженията по момичето бяха определени не като „лека телесна повреда“, а като „средна, включително и с опасност за живота“.

Според експертите опасността Дебора да загуби живота си, е била реална.

На въпрос дали е преживяла шока, днес в съда Дебора отказа да коментира.

Младата жена пристигна в съда, подкрепена от близки и роднини, съобщи bTV.

„Благодарение на музиката тя в момента е все още като жива, все още е жива. Тя гледаше в една точка, нищо не можеше да каже… Тя посвети песента си не на Георги, а за това да даде сила на другите момичета да имат смелост да излязат и да кажат какво се е случило с тях. Дебора наистина е много силно момиче“, заяви Дарина Иванова – бабата на Дебора.

Делото срещу обвиняемия Георги Георгиев от Стара Загора все още е на фаза разпоредително заседание, тъй като два пъти беше отлагано. След като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод, то беше изпратено в Пловдив от ВКС. На последното заседание на 27 март адвокатите на Георгиев не се явиха в съда. Командированите обвинители от Районната прокуратура в Стара Загора посочиха, че много бързо са изпълнили указанията на съда и са „ремонтирали“ обвинителния акт срещу Георги. Те изразиха становище, че към този момент няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Днес всички страни по делото „Дебора“ се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата, съобщи БНР.

В началото на разпоредителното заседание стана ясно, че Дебора е подала молба за частно обвинение, но на този етап не е предявила финансов иск. Молбата й бе приета от съда и така тя беше конституирана като частен обвинител. След това съдът даде ход на разпоредителното заседание, което се провежда при закрити врата.

В началото адвокатите на Георги Георгиев поискаха част от делото да се върне обратно в Стара Загора, където местният районен съд да гледа мярката му за неотклонение в по-лека. Според защитата, насочвайки делото в Пловдивския районен съд, ВКС не е посочвал, че мярката на Георги трябва да се гледа тук. Напротив, тази част от досъдебното производство е подсъдна на магистратите в Стара Загора, смятат адвокатите. Затова те поискаха днес съдът да не дава ход на делото, а произнасянето по мярката на Георги Георгиев да се състои в Старозагорския районен съд.

Самият той настоява за промяна на постоянното му задържане в ареста в по-лек режим. След кратко заседание обаче, съдът отхвърли този опит на защитата за отлагане на процеса. Така делото се очаква да продължи в разпоредително заседание.

Спрямо Георги Георгиев са повдигнати три обвинения – за побой, обезобразяване на момиче и заплаха за убийство. За тях той може да получи до 10 г. затвор.