Откъде се взе правилото да не ядем след 18 часа

Всички знаем правилото: „ Не яжте след 18 часа “. Експертът по отслабване проф. Д-р Дана Ханс обаче казва, че няма нищо лошо в това и че сте свободни да вечеряте след шест часа следобед.

Дори не знам как се е появило това „правило“ , казва д-р Ханс, диетолог в Медицинския център Роналд Рейгън на UCLA и професор в Fielding School of Public Health на UCLA.

Връзката между времето и теглото

Някои вярват, че храната, която ядем след 18 часа, се съхранява като мазнина и че късното хранене винаги е свързано с наддаване на тегло. По правило това е така, но не заради факта колко е часът, а заради избора на храна.

Рядко някой ще похапва здравословни зеленчуци, докато гледа телевизия вечер. Вечерта почти винаги е запазена за нездравословни ястия като чипс и това е причината за напълняване „, обяснява лекарят. Това е причината да отслабнете, ако пропуснете вечерята – защото сте изключили нездравословните вечерни хранения.

Че д-р Ханс е прав показа и изследването на университета Бригъм, което изследва млади мъже, които не ядат между 19:00 и 6:00 сутринта. След две седмици те свалиха един килограм. След това те успяха да ядат по това време в продължение на две седмици и възвърнаха средно 1,3 кг.

Какво да ям вечер?

Ако сте гладни, защото не сте яли цял ден, определено посегнете към храната. Не се страхувайте да ядете, защото тази философия няма да работи за отслабване.

Приемайте пълнозърнести храни и протеини на малки порции. Яжте една порция и продължете, ако все още сте гладни, но правете почивки, за да може стомахът да „разбере“ дали е гладен или не “, казва д-р Ханс.

Все пак не позволявайте това да ви се случва често. Храната е като гориво и е важно да се налива в оптимални количества през целия ден.

Тялото ви не знае колко е часът, но знае, че му свършва горивото. Ако сте яли нещо след 18 часа, не се чувствайте зле “, заключава докторът.

Коментари

коментара