Европа погна приложенията Temu и Shein

Популярната китайска платформа за електронна търговия Temu може да бъде изправена пред строги правила на Европейския съюз за модериране на съдържание, след като заяви, че се посещава от 75 милиона европейци всеки месец.

Противоречивата, но процъфтяваща китайска компания е западното разклонение на Pinduoduo, една от най-големите платформи за електронна търговия в Китай. Той беше подложен на проверка за своите непрозрачни практики за поверителност и киберсигурност и наскоро беше обект на критики в Германия за подвеждане на потребителите.

Докато Temu вече попадаше под някои правила на Закона за цифровите услуги , новият му самодеклариран размер може да доведе до нови по-строги задължения под надзора на Европейската комисия.

Онлайн платформите с над 45 милиона потребители в ЕС трябва да извършват подробни външни одити и оценки на риска за своите платформи и мерките, които предприемат, за да ограничат разпространението на незаконно съдържание като опасни играчки или фалшиви луксозни чанти. Глобите могат да достигнат до 6 процента от глобалния им оборот.

Европейската комисия трябва официално да определи такива много големи онлайн платформи, като даде на компаниите четири месеца да се подготвят за строгите правила. Европейската комисия не отговори веднага на искане за коментар дали ще посочи Temu.

В момента институцията на ЕС се подготвя да се заема с китайската модна платформа Shein с над 108 милиона европейски потребители.