ДОБРА НОВИНА: Лекарствата за сърце стават безплатни

НЗОК и МФ осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Касата и ще са напълно безплатни за хората. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа. Това заяви премиерът Николай Денков преди началото на днешното заседание на кабинета в оставка.

„Искам да поздравя МФ за една успешна битка в името на българските граждани. Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в страната. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа за лекарствата си – 75 процента от стойността им. За 25 години съществуване на НЗОК нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не пиеха редовно лекарствата си, защото не можеха да си ги позволят”, подчерта министър-председателят.

По думите му мярката ще има социален ефект. „За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна, билети за акино, театър, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания“, подчерта премиерът, предаде NOVA.

Днес кабинетът ще приеме и решение, с което ще бъдат премахнати таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 000 души. „Това е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни“, коментира още Денков.

Министър-председателят изтъкна, че усилията, които правителството полага си струват и работата трябва да продължи.

Коментари

коментара