Днес е един от най-важните дни в Америка

Днес е „супер вторник“ в САЩ , най-големият ден от тазгодишната кампания за президентските номинации на демократи и републиканци, тъй като надпреварата се провежда в 16 американски щата.

Вътрешнопартийните избори ще се проведат от Аляска и Калифорния до Вирджиния и Върмонт и са ключов момент за настоящия президент на САЩ Джоузеф Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп, които са основните кандидати за президентските номинации на Демократическата и Републиканската партия, съобщава Гласът на Америка .

Повече от една трета от общия брой делегати се печелят на изборите в „супер вторник“, като републиканският кандидат може да спечели 854 от 2429 делегати, докато демократите могат да спечелят 1420, което също е повече от една трета от делегатите .

Нито републиканците, нито демократите обаче могат да спечелят номинацията след Супервторник.

Тръмп има нужда от още 1093 делегати, а Байдън – 1986

Тръмп, който е фаворит за републиканската номинация, сега има 122 делегати и се нуждае от още 1093, за да достигне необходимото „магическо“ число от 1215. Фаворитът на демократите Байдън вече има 206 делегати, а трябват 1986.

Тръмп, както се прогнозира, може да осигури номинацията до 12 март, а Байдън до 19 март.

Републиканците могат да съберат необходимия брой делегати по-бързо, защото имат принципа, че който спечели най-много гласове в даден щат, получава всички делегати, докато демократите разпределят делегатите по пропорционална система.

Бившият президент Тръмп доминира в надпреварата за републиканците, а последният му голям съперник, бившият посланик в ООН Ники Хейли , се „мъчи“ да се задържи, според Гласът на Америка.

Коментари

коментара