Мъж почина след предозиране на витамини

89-годишният Дейвид Митченър почина след предозиране с витамин D в продължение на девет месеца.

Мислили сте, че витамините могат да бъдат само полезни за тялото ви. И какво става, ако дозата е грешна?

Свидетели сме, че през последните години много хора приемат витамини на своя глава, без да познават добре дозировката.

Дейвид Митченър (89) почина след приемане на прекомерни дози витамин D в продължение на девет месеца .

Нямаше предупреждение на опаковката за страничните ефекти на добавката с витамин D или подробности за рисковете. Според мен има риск от повече подобни случаи в бъдеще, ако не се направи нещо“, се казва в доклада на съдебния лекар .

The Post съобщава, че докладът от аутопсията показва, че нивото на витамин D в тялото на нещастника е 3880, което е максималното ниво, което може да бъде регистрирано. Харвард препоръчва на възрастните да поддържат нивата на витамин D на 30.

Що се отнася до дозировката, 600  единици (IU) е препоръчителното количество за повечето възрастни. Приемането на 60 000 или повече IU на ден в продължение на няколко месеца може да причини предозиране, според клиниката Mayo.

Митченър се появи за първи път в болницата с хиперкалциемия или високи нива на калций в тялото, което обикновено се причинява от високи нива на витамин D.

В допълнение към излишъка на витамин D, застойна сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, хиперкалцемия и исхемична болест на сърцето също са открити при мъжа. Въпреки това, поради откритите високи нива на витамин D, съдебният лекар предупреди, че „витаминните добавки могат да имат потенциално много сериозни рискове и странични ефекти, ако се приемат в прекомерни количества.“

Витамин D е важен за различни функции на тялото и е най-отговорен за подпомагането на усвояването на калция от тялото. Освен това играе важна роля за имунната система и здравето на мускулите и нервите на тялото. Хората могат да си набавят витамин D от храна, слънце или хранителни добавки, но мнозина страдат от неговия дефицит, особено през зимните месеци, пише Index.hr.

Коментари

коментара