БОЖЕ, ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ! – Последните думи на Левски

Боже, избави България. Това са последните думи на Васил Левски, преди да увисне на бесилото.

За случилото се в последните минути от живота на Апостола се знае от поп Тодор Митов, който го изповядва преди обесването му.

Разказът за смъртта му е публикуван от поборника Иван п. Кършовски, който е редактор на вестник „Юнак“ през 1898 година, съобщават от Националния музей „Васил Левски“.

Бесилото на Левски е издигнато на мястото, където сега е паметникът му в София. Вчера той беше отрупан с букети в чест на 151 години от смъртта на героя.

Свещеникът бил извикан от заптие да изповяда Левски преди обесването му.

„Отидох на мястото, гдето щеше да бъде обесен Левски. Там заварих мютесарифина, много турци и войска. Левски стоеше вързан до стълба на бесилката, слаб и бледен, но с поглед смел и остър. Като ме съгледа, че ида, аз хвърлих един поглед към него и в това време, стори ми се, че ми направи знак с очите си. Аз се разтреперих и изтръпнах!“, разказва поп Тодор Митов.

След като го изповядал, свещеникът започнал да чете молитва. „Когато споменах името „раба Божия Василий“, Левски ме пресече и каза: „Споменувай ме в молитвите си, отче попе, с името йеродякон Игнатий, и след малко мълчание прибави: „Моли се, отче, не за мене, а за отечеството България!“.

Източник: Телеграф

След като извършил обреда, Левски бил вдигнат върху буре и окачен на въжето. Преди да бъде избутано бурето изпод краката му, той извикал: „Боже, избави България!“.

Коментари

коментара