УБИХА ЛИ ГО? Навални е мъртъв

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е мъртъв, съобщиха в петък от затворническата служба на Ямало-Ненецкия окръг, където той излежаваше присъдата си, съобщи Ройтерс.

В изявление, публикувано на уебсайта си, Федералната пенитенциарна служба на Ямало-Ненецкия автономен окръг заяви, че Навални се е „почувствал зле“ след разходка в петък и „почти веднага е загубил съзнание“.

Бил е извикан медицински персонал, но не са успели да го реанимират.

Агенция „Интерфакс твърди“, че линейката е пристигнала в колонията за седем минути, след което половин час екипът се е опитвал да реанимира Навални.

Времето за пътуване на екипа на Бърза помощ отне по-малко от седем минути. Лекарите, които пристигнаха на мястото, продължиха реанимационните мерки, които вече бяха започнати от лекарите на колонията. И продължиха повече от половин час. Пациентът обаче почина“, казаха от градската болница в Лабитнанг.

За момента няма информация какво точно се е случило с Алексей Навални. Единствено източник на прокремълската пропагндна медия RT твърди, че политикът може да е починал от откъснал се кръвен съсирек.

Руската информационна агенция ТАСС естествено съобщава новината, но тя не е на първа страница и може да бъде открита само ако се използва търсачката на сайта на агенцията.

И ОНК (това е обществена наблюдателна комисия) за региона реши да обяви, че няма здравословни оплаквания от Навални. Въпреки това, докато е в затвора, Навални изпитваше различни здравословни проблеми.

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов каза, че Навални е бил видян за последно в сряда – тогава „всичко е било наред“.

По решение на семейството на Алексей Навални не коментирам абсолютно нищо. Сега изясняваме въпроса„, каза адвокатът.

Журналистката Юлия Йофе написа, че вчера е видяла съпругата на Алексей, Юлия Навалная, която каза: „Той се справя добре, предвид лошите обстоятелства“.

Иван Жданов от екипа на Навални казва, че според правилата близките трябва да бъдат уведомени за смъртта на затворник в рамките на 24 часа, но досега не са били уведомени.

От Кремъл не коментираха информацията, но заявиха, че президентът Владимир Путин е уведомен. От Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщиха, че към наказателната колония е изпратена комисия, която да проучи случая. От Следствения комитет на Русия обявиха, че започнала проверка по случая.

Адвокат на Навални е отлетял за село Харп, където се намира наказателната колония. Говорителят на Навални Кира Ярмиш заяви, че не разполага с никаква информация.

Руския вестник „Новая Газета“ цитира майката на Навални във Фейсбук: „Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме го в затвора на 12 февруари, на среща. Беше жив, здрав и щастлив.“

Издирваният от Русия български разследващ журналист Христо Грозев реагира на съобщенията за смъртта на Навални. Той написа: „Навални най-накрая беше убит от Путин днес“.

Председателят на Държавната думя Вячеслав Володин обвини Запада за смъртта на Навални. „Всички те, фамилиите им за широко известни – от генералния секретар на НАТО и ръководството на САЩ до Шолц, Сунак, Зеленски – са виновници за смъртта на Навални. Именно за тях, които вече са взели огромен брой грешни решения и се придържат към позициите си, е изгодна смъртта на Навални„, написа Володин в профила си в Telegram.

Мария Захарова, говорителят на руското Външно, също заяви, че моменталната реакция на обвинение към Русия на лидерите на страните от НАТО по повод смъртта на Навални е саморазобличителна. „Съдебно-медицинска експертиза още няма, но изводите на Запада вече са готови„, заяви Захарова.

Десетки политици от цял свят коментират смъртта на руския опозиционен лидер

Започнал обществената си дейност близо и като част от националистически формации, публичната кариера на Алексей Навални се разви и доби популярност преди всичко с разследванията му за корупцията сред руския елит и активната съпротива на контролираните избори. Партията му „Русия на бъдещето“ реално е забранена през 2019 г., а Навални продължава с организацията с нестопанска цел Фонд за борба с корупцията.

47-годишният Навални излежаваше присъди в арктическа наказателна колония – общо над 30 години по обвинения, включващи и екстремизъм, които той отхвърли като измислени с цел да го накарат да замълчи.

Навални спечели възхищението на руската опозиция с доброволното си завръщане в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван след опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Навални твърдеше, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. От своя страна Кремъл отрече да е бил замесен в случая.

Поддръжниците на Навални го представяха като руския Нелсън Мандела, който един ден ще излезе от затвора, за да застане начело на страната си.

Сътрудници на критика на Кремъл изразиха притеснението си, след като Навални беше преместен н в наказателната колония в Ямало-Ненецкия регион.

Според неговата говорителка, Кира Ярмиш, трансферът е бил свързан с кампанията за руските президентски избори през март. Въпреки че преизбирането на руския президент Владимир Путин беше почти сигурно, предвид преобладаващия му контрол върху политическата сцена в страната, критиците му се надяваха да използват кампанията, за да подкопаят обществената подкрепа за лидера на Кремъл и неговите военни действия в Украйна.

Източник: News.bg

Коментари

коментара