Няколко причини защо да обичаме Люси Дяковска и хора като нея

Люси Дяковска е един от най-позитивните, естествени и живи хора в България. Наскоро отново се разшумя покрай името й, след като спечели немското риалити, оцелявайки в Амазонската джунгла. И преди за си кажете: „много важно, какво ни занимавате с ТАЯ“, замислете се…. Люси е абсолютен антипод не само на персони като дрогираната Диона и мис силикон, но и за всичко „българско и родно“, което мразим, презираме и ненавиждаме.

Ето защо…

Люси Дяковска спечели 100 000 евро, след като стана Кралица на джунглата в немското риалити „Аз съм звезда – изкарай ме оттук”, само преди няколко дни, но вече се предполага как ще използва наградата.

„Германската публика избра мен не защото съм гей, не защото изглеждам добре, не заради музика, не заради точки – гласуваха за моя характер, за мен като личност, за волята и смелостта ми. Беше водещо това, което съм“, призна Люси пред българските медии.

Певицата, която се прослави в Германия, а и по света, като член на някогашната момичешка музикална група „Ноу ейнджълс”, ръководи хотел в родния си град Плевен, а междувременно се е заела с възраждането на парк „Кайлъка”, с чиято цел откри в сътрудничество фондация. В последните години Дяковска има и други лични каузи. Вечно усмихнатата певица е ангажирана със спасяването на бездомни кучета и с борбата с глада.

„Мамо!”, изкрещя на български Люси и вдигна поглед към небето, когато съобщиха името й като победител на живо в шоуто в неделя вечерта. Вероятно от смесени емоции – радост, защото стана победител със зрителски вот, и тъга, защото ден след това се навършиха 4 години от загубата на майка й.

Риалитито, което 47-годишната певица спечели, наподобява „Сървайвър” и се проведе в Австралия. За да стигне до финал и да вземе голямата награда, Люси трябваше да преодолее редица препятствия и екстремни преживявания в австралийската джунгла. Сред тях бе да хапне тарантула, скорпион, смлени рибешки, камилски, свински и говежди очи и свинска матка. Това бе част от менюто, което й сервираха като последно изпитание. Певицата се съревноваваше с 12 други популярни личности, сред които и такива с внушителна бройка последователи в социалните мрежи.

Люси обаче спечели сърцата на зрителите и тъкмо с техния вот стана победил в „Аз съм звезда – изкарай ме оттук”, когато на финала изборът бе между нея и популярният инфлуенсър Twenty4Tim. „Де да можеха да ме видят майка ми и баща ми”, промълви на български певицата в шоуто, когато разбра, че е победител, и избухна в сълзи.

Люси Дяковска се зае с преобразяването на парк „Кайлъка” в Плевен, след като две години живя в него, защото се грижеше за майка си, която бе претърпяла тежък инсулт. Тя бе на легло, после в инвалидна количка, а паркът й даде възможност да е навън, на чист въздух. След загубата й и последвалата пандемия, певицата остана почти сама в парка, който имал доста занемарени, дори непроходими части. „Аз си казах: окей, на мен и на семейството ми това място даде много голяма надежда. Имах усещането, че трябва нещо да върна, че е време да направя нещо по-градивно с живота си, отколкото да пея. Моят роден град ми е дал страшно много, там станах човек и това винаги ще си остане така. Затова намерих съмишленици и започнахме да правим планове”, споделяла е Люси преди време за началото на личната си кауза.

Тя и съмишленици се заеха с разчистването на мащабни терени в парка, за което спечелиха подкрепата на редица фирми, които им помогнаха с тежка техника. Люси учреди заедно с Деси Николова през юни 2020 г. фондация „Аз съм Кайлъка” и свършената работа в парка вече радва плевенчани. Разчистени и преобразени са над 60 дка паркови площи, алеи и мостове. Миналата година стана ясно, че Люси е поела ново предизвикателство. Певицата навлезе в хотелския бизнес, при това с размах. Дяковска вече стопанисва култовия за плевенчани хотел в парк „Кайлъка”.

След основния ремонт, хотелът е предпочитано място за отсядане дори от родни знаменитости, които гостуват в града. Почитателите на Люси може би не знаят, но тя е работила наравно с майсторите по време на ремонтните дейности в хотела си. Певицата умее всичко – от мазилки и работа с циркуляр до фугиране, реставриране и правене на мебели. „Опитвам се да давам и този пример на хората, с които работя, че дисциплината и работата не може и не трябва да имат нищо общо с популярността. Едното не трябва да бъде за сметка на другото. Това, че ти си популярен, не трябва да означава, че ти нищо не правиш и чакаш другите да свършат цялата работа”, казва Люси Дяковска.

Изпълнителката от години е ангажирана и с каузи, свързани с бездомните кучета. Самата тя има домашни любимци и е видно, че милее за тях. Така че тези, които я познават, не се учудват, когато разберат, че се е включила в поредната инициатива в подкрепа на бездомни кучета. Люси Дяковска приема присърце и борбата с глада. Певицата отдавна дарява средства на немска организация, която се бори с мизерията по света. Доверила й се, след като през 2007 г. пътува с хора от организацията за Буркина Фасо в Западна Африка и вижда как работят на място. Тогава Люси била силно впечатлена от постигнатото там, включително построяването на училище, и започва да дарява на организацията средства, предимно спечелени от участия в тв шоута. Люси Дяковска все още не е коментирала как точно ще използва наградата от 100 000 евро от немското шоу. Приоритет със сигурност й е първо да се прибере в България, за да види новородения си племенник, чието изписване от болницата беше малко след победата й в риалитито. Братът на Люси стана баща на син.

Коментари

коментара