ЗЛОВЕЩО ПРОУЧВАНЕ: Над 330 души годишно умират от замърсяването на въздуха

Според проучване бърз отказ от въглищните централи в България ще спаси живота на 3600 души на Балканите. Над 330 души годишно умирали заради замърсяването на ТЕЦ-овете, сочи проучване на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

„Отказвам да приема, че ТЕЦ-овете са причина за заболявания. Ако бързо се закрият въглищните електроцентрали, това ще доведе до енергийна бедност, а тя ще отнеме повече човешки животи”,коментира Юлиян Семерджиев, председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той каза, че исканията на енергетиците са справедливи, ще ги отстояват докрай и имат готовност за протести.

Семерджиев не приема данните от изследването и твърди, че за 5 години няма завишаване на броя на заболелите заради качеството на въздуха в Димитровград.

На друго мнение е Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“. Тя поясни, че бърз отказ означава до 2035 г. България постепенно да намали въглищните мощности. Тя коментира, че това ще има огромни ползи за здравето на хората.

Около 30% от замърсяването на София е заради пренос на въздушни маси от ТЕЦ-ове, които са на 30 и на 70 км от столицата, показва скорошно изследване на НИМХ, заяви Микова.

„Замърсяването с ултрафини прахови частици за 2023 г. излиза извън границите на България и засяга и Северна Македония, Сърбия, Турция и Гърция”, коментира още координаторът. И допълни, че до 40% от електроенергията в страната ни е произведена от въглищни централи.

Коментари

коментара