За БНТ няма СЕМ, когато в студиото им стъпи Костадин Костадинов

За Българската национална телевизия няма СЕМ, когато в студиото им стъпи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Тази сутрин Костадинов отново си позволи в национален ефир да насажда расистки и нацистки внушения. И всичко сякаш премина покрай ушите на водещият Георги Любенов като нещо незначително. 

Ако Костадинов си беше позволил да каже това в национален ефир в някоя от „белите“ държави, вероятно ще му бъде и последната изява в ефир.

Но не и в България. Тук не само дават трибуна на „Костя Копейкин“ да сее  лъжи в ефир, но и да използва изрази, които не отиват на политическо лице. Преди време сайтът „Факт Чек“ установи, че Костадинов е рекордьор по изказани лъжи в публичното пространство по време на предизборна кампания. Той обаче е достатъчно убедителен и умело борави със страховете на хората, че да ги държи в плен на своите убеждения, дори и когато ставна въпрос за добре изкривени факти.

Това обаче, което възмути в интервюто му по БНТ, бяха изразните средства на Костадинов, който си позволи да използва думата „негри“, която отдавна в цивилизационния свят е заклеймена по отношение на чернокожите.

Всичко започна в спор с водещия Георги Любенов. Водещият възмутено попита госта си защо лъжат, че стихотворението „Аз съм българче“ ще се премахне от учебниците, като знаят, че това не е вярно. Костадинов отговори само: „това не е вярно“ и бързо премести темата в друг ракурс. Стигна се дотам да даде пример от Франция, където били премахнали изречението, че са потомци на галите, защото те били руси и синеоки, а пък страната се била на пълнила с „арабчета и негърчета“.

Дали е вярно поредното твърдение на Костадинов може да се провери. Но ако той си бе позволил във френски ефир да изпозва подобни изразви средства, представете си какво щеше да му се случи.

Послепис:

Вярно ли е твърдението на Костадин Костадинов за галите в учебниците по история във Франция?

Краткият отговор е не. Галите не са премахнати от учебниците по история във Франция. Те все още се изучават като един от основните народи, които са обитавали територията на днешна Франция преди римското завоевание.

Вярно е обаче, че през последните години се наблюдава тенденция към по-широко изучаване на различните култури и народи, които са допринесли за формирането на френската нация. Това включва и изучаването на влиянието на римляните, норманите, арабите и други народи.

В този контекст, някои хора твърдят, че галите са прекалено акцентирани в учебниците по история, което създава впечатлението, че те са единствените предци на французите. Това може да бъде обидно за хора с други културни корени, които живеят във Франция.

Въпреки това, няма официално решение за премахване на галите от учебниците по история във Франция. Те все още се изучават като важна част от френската история и култура.

Коментари

коментара