Наближава студена Сурва! Важни правила за излизане през зимата: как да разпознаете хипотермия при дете

През снежната зима децата обикновено прекарват време навън; особено харесват да си правят снежни топки, да карат шейни, кънки на лед и да се гонят в снега. Наближава фестивала „Сурва“, а времето може да бъде много студено и на малките сурвакари или да им се наложи да прекарат часове навън, или просто имате свободни дни, които да прекарате на Банско или Боровец. Но могат ли зимните забавления да навредят на здравето на детето? Факт е, че хипотермията, която може да доведе до настинки, грип или дори животозастрашаващи състояния, не винаги е лесна за разпознаване.

Най-важното е, че самите деца не винаги знаят как правилно да разберат, че вече са твърде студени. Така че зимната разходка е задължение на родителя, отбелязват лекари.

Трябва редовно да проверявате състоянието на детето си на улицата. Прекалено ярък руж или студени ръце в ръкавици са ясен сигнал, че е време да приключите разходката.

Хипотермията може да бъде разпозната и по следните външни признаци и поведение:

– започва изтръпване на ръцете и краката,

– детето става летаргично, сънливо,

– координацията е нарушена,

– детето се тресе отвътре, получава тръпки,

– кожата на лицето и устните стават бледи.

За да бъде зимната разходка полезна, трябва преди всичко да се облечете подходящо за времето.

– Дрехите трябва да са широки, да не са тесни и да не притискат ръцете, краката или торса, за да може кръвта да циркулира свободно.

– Обличаме се сами и обличаме детето на пластове. Наслояването е зимен знак. Слоят въздух между слоевете дрехи е естествен топлоизолатор.

– Най-горният слой са водоустойчиви неща.

– Шапка, шал, ръкавици или ръкавици са задължителни в студа.

– Носете вълнени чорапи на краката си, те добре задържат топлината и отвеждат влагата. Обувките не са тесни, с изолирани стелки.

Прибрахме се след разходка, детето е студено, какво да правим, как да се стоплим?

– Дайте на детето топла напитка и храна. Но не гореща!

– Уверете се, че детето е топло у дома, ако все още му е трудно да се затопли, тогава можете да го сложите под топло одеяло.

Какво не трябва да правите?

– Вземане на горещ душ или вана, нанесете гореща нагревателна подложка или други предмети с висока температура. Това може да доведе до увреждане на кожата, болка и подуване.

Случва се детето да е толкова студено, че трябва да се обадите на лекар!

– Признаци на тежка хипотермия са: силно главоболие, ръцете и (или) краката остават студени за дълго време или, напротив, много горещи.

– Появяват се отоци по ръцете и краката, болят крайниците.

– Цветът на кожата остава червен за дълго време или, напротив, много блед.

Коментари

коментара