Изкуственият интелект НЯМА да ни превземе

Най-голямото предизвикателство, което искам да реша е на психологическа основа, искам хората да осъзнаят, че изкуственият интелект не е нещо застрашаващо и нещо, което може да ни превземе. Няма да се появят роботи, които да ни превземат. Все пак този изкуствен интелект се развива от хората”.

Това заяви ученикът в Софийската математическа гимназия Георги Пашалиев. Той стана първият български ученик, който е автор в най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и влезе в класацията на списание „Форбс“ „30 под 30“.

“Най-лесно изкуственият интелект може да се обясни като наука, която се опитва да изгради компютри, които правят разумни действия. Изкуственият интелект нашумя като тема напоследък и много хора се запитаха как той може да ни дойде в употреба. Смятам, че с развитието си той би могъл да се застъпи в голяма степен в ежедневието ни”, обясни Пашалиев.

Според него изкуственият интелект трябва да се гледа като приятел, а не като враг. „Професиите не могат да бъдат иззети изцяло, но те могат да бъдат улеснени“, каза той.

„Винаги съм имал интерес към математиката и винаги съм си мислел как тя може да се приложи в различните науки и сфери. Смятам, че математиката я има във всичко около нас”, добави Пашалиев.

Той подчерта, че иска да учи приложна математика./bTV

Коментари

коментара