Какво означава атаката на Хамас за Израел

Докато хиляди ракети валят над Израел, осветявайки силуета на Тел Авив и други градове, настоящият приоритет на страната е да защити своите градове и военни бази срещу внезапните и опустошителни атаки на Хамас от ивицата Газа. Израел ще се опита да изкорени екстремистите, да предотврати повече инфилтратори и да заглуши ракетите и минохвъргачките, бомбардиращи хората му.

Предвид мащаба на атаките на Хамас и изненадата на Израел, нито една от тези задачи няма да бъде лесна. И дори ако Израел успее, той е изправен пред труден избор какво да направи по-нататък, за да гарантира, че Хамас ще бъде отслабен и че подобно нападение няма да се повтори. Израелските лидери трябва да възстановят възпирането срещу Хамас и други противници, като същевременно предотвратяват разпространението на насилие към Западния бряг, защитават последните дипломатически придобивки на страната и управляват продължаващата ситуация със заложници.

ДИЛЕМАТА ГАЗА

Може би най-големият въпрос е какво да правим с ивицата Газа. Откакто Хамас завзе властта в този палестински ексклав през 2007 г., Израел избягва широкомащабни, продължителни наземни операции там, въпреки призивите на израелските политици за действие по време на минали кризи. Всъщност през 2018 г. министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман подаде оставка в знак на протест, когато Израел договори примирие с Хамас. Израелските военни лидери обаче правилно посочиха, че опитът да се изкорени Хамас от ивицата Газа ще бъде труден. Хамас има дълбоки връзки там, управлявайки болници, джамии, училища и младежки групи, както и полицията.

Преди последния кръг от битки израелските лидери можеха да твърдят, че случайните въздушни удари и икономическият натиск са извадили Хамас от равновесие, неспособен да представлява голяма заплаха за Израел. Сега този аргумент ще има малка тежест. Израел може да продължи да сипва огън по ивицата Газа , но това няма да направи много, за да разклати властта на Хамас. Освен това, въпреки че международното (и особено американското) мнение сега симпатизира на Израел, всеки ден на бомбардировки, който преминава без сериозен отговор от страна на Хамас, ще подкопае международната подкрепа за операциите на израелските отбранителни сили.

В краткосрочен план Израел може да постигне някои печалби срещу Хамас, като изпрати своите военни да окупират цялата или част от Ивицата Газа. Влизайки в него, израелските сили биха нарушили контрола на Хамас върху населението. Те биха могли да разпитват местни палестинци, да арестуват служители на Хамас на всички нива и по друг начин да получат информация. Те биха могли също така да убият или заловят голям брой членове на Хамас от по-ниско ниво, да унищожат тунели и скривалища с военни материали и да нарушат маршрутите за проникване от ивицата в Израел. Всички тези стъпки биха отслабили Хамас и биха намалили краткосрочната заплаха за Израел.

Но дори и да успее да отслаби Хамас, наземното нахлуване крие големи рискове. Гъсто населеният градски терен на района представлява значителна пречка за израелските сухопътни сили и създава огромен потенциал за цивилни жертви. Кризата от 2014 г. например доведе до смъртта на 66 израелски войници, шестима израелски цивилни и над 2000 палестинци (предимно цивилни), въпреки факта, че израелските сили навлязоха само на няколко километра в ивицата Газа по време на операцията Protective Edge. Хамас също е прокопал тунели в голяма част от територията и може да ги използва, за да организира внезапни атаки и да вземе повече израелски войници за заложници – превръщайки настоящата политическа катастрофа в още по-голям кошмар.

Израел също може да успее да измести влиянието на Хамас в дългосрочен план, ако успее да намери други палестинци, които да управляват ивицата Газа. Но на Израел му липсва надежден политически партньор от палестинска страна. Махмуд Абас, лидерът на палестинската автономия, и неговите поддръжници ненавиждат Хамас и те брутално го потиснаха на Западния бряг, но им липсва значителна политическа подкрепа сред палестинците. Широко разпространената корупция, застаряващото и изостанало ръководство и годините на сътрудничество с Израел дискредитираха ПА. Нещо повече, лидерите на ПА не искат да поемат властта в Ивицата Газа, като яхнат израелски танкове, което би унищожило и малкото националистическо доверие, което им е останало. Всичко това означава, че сухопътна инвазия, която сваля Хамас, ще остави Израел да остане в администрирането на ивицата, принуден да се справя с трудната си икономическа ситуация и враждебното население.

Една дълга война в ивицата Газа също би се оказала дипломатически разрушителна за Израел. Израел се стреми да нормализира отношенията със Саудитска Арабия и се надяваше, че Рияд ще поиска само символични отстъпки по палестинския въпрос. Ръководството на Саудитска Арабия може би е възприело такъв подход, когато Палестина беше на заден план, надявайки се, че общественото мнение в собствените им страни и по-широкия мюсюлмански свят ще се фокусират върху други проблеми. С бушуващото насилие обаче Саудитска Арабия не може да си позволи да изглежда слаба по този въпрос.Изявление, публикувано в събота от саудитското външно министерство, предвещава увеличаване на дипломатическите проблеми, като обвинява за настоящата експлозия на насилие „продължаващата окупация на Израел, лишаването на палестинския народ от техните законни права и повтарянето на систематични провокации срещу неговите светини. ”

Въпреки всички тези проблеми, израелските лидери все пак може да се почувстват принудени да се включат. Мащабът на тази атака е толкова огромен, че връщането към всичко, което се доближава до статуквото, би изглеждало като победа за Хамас. Израелските политици имат история на краткосрочно мислене и страстите сред хората са нагорещени.

ВСИЧКО ТИХО НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ

Израел също ще се стреми да гарантира, че Западният бряг ще остане относително спокоен, особено ако предприеме сухопътно нахлуване в Газа. Предишни израелски военни операции в ивицата предизвикаха големи демонстрации на Западния бряг. Западният бряг вече е в смут, като се говори за избухване на Трета интифада . И през 2021 г., и през 2022 г. територията преживя високи нива на насилие, а 2023 г. е на път да бъде още по-лоша, като близо 200 палестинци загинаха от израелските ръце досега тази година. Част от това нарастване на насилието се дължи на слабостта на ПА, но разширяването на израелските селища и повтарящите се погроми, извършвани от техните жители срещу обикновените палестинци, допринесоха изключително много за напрежението.

Насилието, произтичащо от атаките на Хамас от Ивицата Газа и израелският отговор налива масло в пламъците. Успехът на Хамас предлага вдъхновение на вече ядосаните палестинци, показвайки, че могат да накарат Израел да плати цена. Още по-важно е, че израелският отговор ще включва голям брой смъртни случаи на палестинци (около 200 са починали досега, според палестинското министерство на здравеопазването и броят със сигурност ще се повиши). Този нов кръг от насилие ще разпали палестинските настроения, дори ако израелците и голяма част от международната общност смятат, че Хамас е започнал конфликта.

Допълнително разочароващ отговор на Израел е проблемът със заложниците. Никой не знае колко заложници е взела Хамас (и може да залови още повече, докато нейните оперативни служители са активни), но Хамас твърди, че е взела „десетки“. Някои от тях може да бъдат контрабандно върнати обратно в Израел, докато други може да бъдат задържани от палестински бойци в самия Израел. Заложниците дават на Хамас огромно влияние и представляват кошмар за израелските лидери. Въпреки че силите за специални операции на Израел са висококвалифицирани, дори малки грешки могат да доведат до смъртта на много невинни при неуспешно нападение. Вземането на заложници също води до продължаваща драма – „театър“, както веднъж се изрази експертът по тероризма Брайън Дженкинс – която държи темата на първите страници на вестниците, с ужасени заложници, изплашени семейства и съчувствена публика, всички изискващи действия.

Заложниците също усложняват военните действия. На стратегическо ниво Хамас може да застраши живота на заложниците, ако Израел навлезе в ивицата Газа или по друг начин застраши властта на Хамас. На тактическо ниво възможното присъствие на израелски заложници в сгради на територията или в ръцете на бойци прави операциите много по-трудни, тъй като рискът от убиване на израелски цивилни или военен персонал ще присъства във всяка израелска военна операция.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВЪЗПИРАНЕТО

Едно от най-големите предизвикателства за Израел ще бъде как да възстанови възпирането – да убеди Хамас и други врагове, че не трябва да атакуват Израел отново, защото цената, която биха платили, би била твърде висока – и как да го направи по начин, който е морално приемлив и осигурява подкрепата на други страни, особено на САЩ. Израелските официални лица ще се тревожат, че един мек отговор на сегашното насилие ще насърчи Хамас да нанесе нов удар, и те също ще бъдат загрижени, че Хизбула, Иран и други врагове ще видят Израел като слаб.

Принципът на пропорционалност в международното право изисква Израел да избягва прекомерни жертви и по друг начин да смекчи военния си отговор, за да се съсредоточи върху спирането на заплахата от Хамас. Логиката на възпирането, от друга страна, често включва непропорционални жертви от палестинската страна. Тъй като Израел е силно чувствителен към жертвите, равният обмен на смъртни случаи в очите на Израел е загуба за тяхната страна. Наистина Хамас, Хизбула и други така наречени съпротивителни групи се гордеят, че могат да жертват повече от Израел, вярвайки, че еврейската държава е „паяжина “ , която изглежда силна от разстояние, но в действителност е крехка. По тази логика възпирането изисква толкова високи нива на жертви, че дори Хамас се страхува от тях.

За да работи възпирането в дългосрочен план, Хамас се нуждае от други възможности, за да запази политическата си легитимност, която се основава на опозицията му срещу Израел. Възпирането включва само разубеждаване на противника да извърши враждебно действие, което иначе би могъл да извърши. Но ако противникът вярва, че няма избор, тогава възпирането е много по-трудно. На теория Израел може да даде на Хамас повече свобода да управлява ивицата Газа и да му предложи по-голяма роля в палестинската политика. Тези отстъпки обаче могат да направят Хамас още по-силен, а гневният Израел е по-малко вероятно от всякога да е готов да поеме такъв риск.

  • ДАНИЕЛ БАЙМАН е старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания и професор в Училището за чуждестранна служба към университета Джорджтаун.
  • АЛЕКСАНДЪР ПАЛМЪР е научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания.