Москва събира враговете на Вашингтон

На пръв поглед войната срещу Украйна изглежда като катастрофа за Русия. Тъй като повечето от своите войници са вързани да се бият със силите на Киев, Москва се бори да разположи войски в чужбина. Русия също трябваше да преразположи в Европа някои оръжия и военни системи, които е позиционирала в Азия и Близкия изток. И военните продажби на Москва, които вече са в упадък, сега са в по-голяма опасност. Санкциите възпират традиционните руски клиенти да продължат с покупките си, а слабите военни резултати на Русия помрачиха ентусиазма сред бъдещите.

Тези ограничения и проблеми са реални. Но ако западните служители смятат, както каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен през юни, че войната в Украйна „значително намалява силата на Русия, нейните интереси и влияние“, те трябва да помислят отново: Русия все още има значително международно влияние . Москва поддържа стабилни договори за отбрана с повечето от своите наследени клиенти, като Индия и Виетнам, които разчитат на Русия да поддържа техните системи. Русия трябваше да премести повечето си войници и материали в Украйна, но все още има постоянни военновъздушни и военноморски бази в Сирия, което дава на страната директен достъп до Средиземно море и й позволява да тормози американските сили в Близкия изток.Ръководената от Москва паравоенна компания Вагнер контролира няколко бази в Либия, които служат като логистичен център за нейните дейности в Сахел. Вагнер е настроен да продължи да работи под една или друга форма, дори след като бившият му шеф Евгений Пригожин беше убит в самолетна катастрофа (вероятно организирана от руския президент Владимир Путин). Москва също обмисля дали да използва или създаде допълнителни бази в Африка.

Всъщност за Русия има добра страна на новооткритата изолация: по-силно, по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната с много страни, които също са враждебни към Съединените щати и Европа. Тази колекция от държави – която се простира от Венецуела до Северна Корея – може да няма много общо освен споделените врагове и поотделно никоя от тях не е особено силна. Но заедно те могат да помогнат на Кремъл да поддържа войната си срещу Украйна. Те могат също да помогнат на други членове да развият собствените си регионални амбиции, увеличавайки шансовете за военен конфликт по света.

Като се имат предвид тези опасности, Съединените щати вече не могат да си позволят да отхвърлят която и да е от тези страни като второстепенни антагонисти или малки играчи. Вашингтон също не може да разчита само на санкции, колкото и всеобхватни да са, за да изтощи влиянието на тези държави. Вместо това Съединените щати ще трябва да инвестират отново в собствените си партньорства и съюзи, за да балансират спрямо оста на Русия. В противен случай Вашингтон няма да може да ограничи тези страни, докато се опитват да посеят хаос в множество части на света.

КОАЛИЦИЯ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ

Когато Москва започна своето пълномащабно нахлуване в Украйна, западните страни предприеха бързи действия, за да изолират Русия от глобалната икономика. Те издадоха широкообхватни санкции, предназначени да отрежат Москва от американските и европейските технологии. Европа, отдавна зависима от руския газ и петрол, отмени нови проекти с Москва и започна да търси енергийни договори с други държави. Вашингтон замрази активи на руската централна банка на стойност стотици милиарди долари, затруднявайки международната търговия за руския бизнес.

До известна степен тези ограничения са сработили. Икономиката на Русия е в застой от началото на инвазията и някои от нейните фабрики са спрели. И все пак ограниченията не бяха телесният удар, на който се надяваха западните служители. Западните столици обичат да вярват, че техните действия са превърнали Русия в това, което те наричат ​​държава-измамник. Но има много такива страни и Русия вече е ценен партньор за всички тях.

Помислете например за руския оръжеен сектор. Западните санкции изтласкаха Москва от пазара на оръжия от по-висок клас, но не извадиха от бизнеса един от най-големите износители на отбрана в света. От началото на войната Москва засили предоставянето на оръжия от по-нисък клас — включително по-стари хеликоптери — на различни страни.Мианмар прие доставка на руски изтребители миналия месец. Мали, Того и Уганда наскоро закупиха руски бойни хеликоптери. Тези държави, заедно с новата военна хунта в Буркина Фасо, телеграфираха желанието си за по-задълбочено сътрудничество в отбраната с Русия. На военния форум „Армия-2023“ в Москва руски официални лица агресивно рекламираха военните си безпилотни самолети пред африкански клиенти, надявайки се да събудят апетита им за системи, които са достъпни и които (за разлика от много други руски оръжия) са се доказали на украинското бойно поле. Тези африкански държави са твърде бедни, за да могат потенциалните им покупки да имат голяма финансова стойност за Кремъл. Но те ще помогнат на Москва да циментира по-широкото си влияние на континента.

За Русия новооткритата изолация има изгодна страна.

Отношенията на Русия с Иран трябва да бъде още по-голямо безпокойство за американските и европейските служители. Двете страни, обединени от споделената си враждебност към Вашингтон, развиват нещо, което може да се превърне в голямо партньорство в отбраната. От миналото лято Русия разчита на ирански бойни безпилотни самолети – първо в опит да влоши енергийната инфраструктура на Украйна, а напоследък и за да атакува украински военни цели. Иран все още не е предоставил на Русия ракети, но наложените от ООН ограничения за такива продажби изтичат на 18 октомври и доставките на ракети могат бързо да последват. Междувременно Иран има обширен списък с желания от руски оръжия, включително изтребители и системи за противовъздушна отбрана. Русия, която не желае да антагонизира арабските държави (с които също си сътрудничи), може да не изпълни незабавно всички искания на Техеран и може да запази част от подкрепата си в тайна. Но има вълна от иранско-руски военни ангажименти, включително обиколката на руския министър на отбраната Сергей Шойгу на оръжейна изложба в Техеран през септември. Би било изненадващо, ако Москва не изпрати на Иран поне малко оръжия.

Връзките на Русия със Северна Корея може да следва подобен опасен път. Москва вече купува артилерийски снаряди и ракети от режима на Ким Чен Ун; в замяна Путин може да даде на Северна Корея материали, от които Пхенян се нуждае за неговите сателитни и подводни програми. Все пак Ким и Путин наскоро се срещнаха в източната част на Русия, където си размениха оръжия и пушки като подаръци. Русия също засили сътрудничеството си с Мианмар – по-малък парий – по начини, които надхвърлят продажбата на самолети. Руските официални лица бяха заети да изкупуват обратно оръжейни компоненти от хунтата в страната, а в замяна Москва предостави на държавата дипломатическа подкрепа и антитерористично обучение. Руската отбранителна структура може да бъде осмивана за некомпетентността си на украинското бойно поле, но тя дава нов облик на армиите на измамнически режими по целия свят.

ВЪОРЪЖЕН И ОПАСЕН

На пръв поглед новата руска ос може да не изглежда, че си струва да се безпокоим. Неговите членове изглежда са съвкупност от отчаяни, слаби страни, които представляват малка заплаха за Запада. Северна Корея има ядрени оръжия, но е бедна и далеч от САЩ. Иран може спорадично да атакува арабските партньори на Вашингтон, но в най-добрия случай е регионална сила. Африканските членове се борят с вътрешна нестабилност.

Но ефектите от тяхното сътрудничество няма да са тривиални – включително за Киев. Въпреки че е малко вероятно оръжията, доставени от всеки един партньор, да се окажат решаващи за стремежа на Путин да подчини Украйна, те ще направят пробив в съвкупността. Ако Русия може да се докосне до големи запаси от севернокорейски боеприпаси, да купи обратно достатъчно танкови и ракетни материали от Мианмар и да построи фабрика за дронове с помощта на Иран, Русия ще има много по-лесно време да поддържа дългата си война на изтощение. Всъщност сътрудничеството между Оста вече укрепва военните усилия на Русия. Според анализ на Вашингтонския институт, държавната авиокомпания на Венецуела – преди това санкционирана от Съединените щати за участието си в мрежата за незаконни оръжия на Техеран – може да транспортира ирански оръжия и оборудване за Русия.

Русия не е единствената страна, която ще спечели от тази ос. По-задълбоченото сътрудничество би могло също така да доведе до широки отбранителни екосистеми, характеризиращи се не само с взаимна материална подкрепа, но и с взаимно обучение. Иранските служители, например, искат да се учат от руските си колеги за киберразузнаването и изкуствения интелект, докато Москва се надява да получи съвет от Техеран относно избягването на санкции и адаптирането на граждански стоки за военна употреба. Пхенян може да получи руска подкрепа за програмата си за подводници в замяна на още повече оръжия.

Оста на санкционирания ще бъде повече от сбора на неговите части.

Всяка руска помощ за балистичните ракети и космическите програми на Иран и Северна Корея – независимо дали е активна или пасивна – би била особено овластяваща и за двете страни . Този вид помощ от Русия може да позволи на Иран да разработи балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, ако Техеран реши да го направи. Това може също като цяло да насърчи Иран, като го накара да изчисли, че регионалните му противници няма да посмеят да атакуват него и неговите ядрени обекти. Помощта от Русия може по подобен начин да засили апетита на Ким за риск, увеличавайки шансовете за военна ескалация на Корейския полуостров. Ако Русия де факто приеме Иран като почти ядрена държава и Северна Корея като държава с ядрени оръжия, това може да подтикне и други страни към разпространение.

Тези страни биха могли да получат подкрепа и от друга външна сила: Китай . Въпреки че Пекин може да не стане истински член на оста на Москва и въпреки че категорично заявява, че е безпристрастен във войната в Украйна, китайските официални лица вече помагат на нововъзникващата мрежа от държави на Русия. Пекин помага и на самата Москва. Китай, например, поддържа значително отбранително индустриално партньорство с Русия, внася значителни количества оръжия от страната, улеснява търговията с микрочипове и от време на време провежда съвместни военноморски учения с руските въоръжени сили. Пекин може да предложи повече помощ на Москва и други членове на Оста през следващите години. Китай и Русия биха могли дори да приемат (мълчаливо или открито) разделение на труда, когато става въпрос за това коя държава подпомага кой по-слаб партньор.

Но дори ако Пекин предостави минимална външна подкрепа, всяко сътрудничество между Русия и страните от Оста ще доведе до високи нива на синергия. Руската дипломация, например, може да помогне на Мианмар да създаде военни връзки със Северна Корея, нещо, което хунтата иска да направи. Буркина Фасо, Мали и Нигер току-що подписаха тристранен пакт за взаимна отбрана, така че руското военно сътрудничество с която и да е от тези страни вероятно ще бъде от полза за останалите. Оста на санкционирания ще бъде повече от сбора на неговите части.

СБЛЪСНАТИ РЕДИЦИ

За Съединените щати справянето с тази ос няма да е лесно. Вашингтон ще трябва да се предпази от войната в Близкия изток и на Корейския полуостров, като същевременно продължи да изразходва ресурси за защита на Украйна и възпиране на Китай от нападение над Тайван. Тези проблеми могат да бъдат усложнени от по-голяма нестабилност в Африка, тъй като Вагнер (в каквото и да е въплъщение след Пригожин) насърчава проруски дневен ред в държавите, където има влияние. Ако африканските държави гледат на Русия като на надежден алтернативен партньор в сигурността на западните държави, влиянието на Москва над континента може да нарасне още повече – особено като се има предвид, че присъствието на Запада на континента е широко недоволно от местните. Има причина руското знаме да се е превърнало в популярен символ на подкрепа за военните режими в Сахел.

За да се справят с тези предизвикателства, западните политици ще трябва да мислят за руската ос в холистичен план, а не като поредица от отделни партньорства. Те ще трябва да признаят взаимовръзките между различните региони и да разберат, че държавите, които санкционират и избягват, ще работят заедно, въпреки взаимното недоверие. Западните служители могат да започнат, като осъзнаят, че по-нататъшните санкции едва ли ще забавят значително или спрат сътрудничеството между Русия и нейните партньори. Тези държави са свикнали да работят под американски и европейски ограничения и ще посрещнат новите санкции с адаптация и импровизация.

Вместо да прилагат повече ограничения, най-добрата стъпка, която Съединените щати могат да предприемат за борба с антагонистите, е укрепването на собствените им партньорства. Вашингтон трябва да помогне на съюзниците в Индо-тихоокеанския регион и Близкия изток, които са държавите, които са най-уязвими от оста на Русия. Колкото по-сигурна се чувства Южна Корея по отношение на Северна Корея, толкова по-вероятно е Сеул да изпълни поръчки от страни от НАТО, които доставят оръжия на Украйна. Колкото повече Съединените щати помагат на регионалните противници на Иран да интегрират своята въздушна и противоракетна отбрана, толкова по-вероятно е Вашингтон да спре разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток.

Съединените щати вече са положили правилните основи. То например улесни военното сътрудничество на Израел с други регионални партньори на САЩ. Той също така създаде ядрена консултативна група за обсъждане на ядрена сигурност и стратегически въпроси с южнокорейски служители. Но за да управлява несигурността на съюзниците, Вашингтон ще се нуждае от постоянно внимание, а не само от изолирани изблици на активност. В същото време Съединените щати трябва да насърчават дипломацията между своите близкоизточни партньори и Иран, както и между Южна Корея и Северна Корея, където е възможно. В усилията на Вашингтон да балансира срещу руската ос, надеждните заплахи и уверения трябва да са част от една и съща монета.

Успехът в тези задачи няма да е лесен, особено когато вниманието на Вашингтон е погълнато от войната в Украйна. Но завършването им е от съществено значение. Без подобни усилия оста на санкционираните ще става все по-голяма и по-силна, което ще затрудни Запада да подкрепя Украйна и да защитава интересите си в други части на света.

Хана Ноут е директор на Програмата за неразпространение на ядрени оръжия в Евразия в Центъра за изследвания на неразпространението на оръжия на Джеймс Мартин и чуждестранен старши сътрудник на Програмата за Европа, Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания.