ПРАВИТЕЛСТВОТО прие териториалните планове за справедлив преход след затваряне на въглищните централи в Перник, Стара Загора и Кюстендил. Мините ще работят до 2038 г

На свикано извънредно заседание, правителството прие териториалните планове за справедлив преход след затваряне на въглищните централи в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Утре ще бъдат изпратени към Европейската комисия.

Това стана ясно от думите на премиерът Николай Денков, който заедно с финансовият министър дадоха брифинг след срещата.

Това, което правим е най-доброто възможно за тях и за държавата. Моят призив е да се спрат протестите и да се вслушат в това, което сме решили”, призова Денков.

Той още веднъж заяви, че повече не може да се търпи никакво забавяне, защото се рискуват загубата на 3,5 млрд лева ако изпуснем срока, който е до края на този месец, реално утре.

“В документите ясно се каза, че мините ще работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят”, обясни Денков.

Потвърди, че се работи върху създаване на предприятие, което ще работи в региона за превръщане на териториите в зони за развиване на икономическа дейност.

Там се очаквало да дойдат инвеститори, които ще имат необходимост от квалифицирана работна ръка. Тестовете вече били показали, че имало голям инвеститорски интерес, стана ясно думите на министър-председателят.