Дрон с БОМБА край брега на Тюленово изправи на крака службите

Дрон с бомба е открит на брега на с. Тюленово, на Северното Черноморие. Това съобщават потребители в социалните мрежи. По техни разкази е възможно бомбата все още да е активна, защото „има светещи електроники“.

Полицията е отцепила района след сигнал от хотелиера Радослав Русев. В предаването „Тази сутрин“ на bTV Русев разказа, че сигналът към тел. 112 е подаден в неделя вечерта в 21:40 ч., но в първия момент не са се отнесли сериозно към него.

Полицията е отцепила района след сигнал от хотелиера Радослав Русев. В предаването „Тази сутрин“ на bTV Русев разказа, че сигналът към тел. 112 е подаден в неделя вечерта в 21:40 ч., но в първия момент не са се отнесли сериозно към него.

„Девет часа по-късно – пълно бездействие на институциите, чакаме да се наспят военните, Всички са уведомени, но никой нищо не прави“, каза още хотелиерът.

По думите му взривното устройство е 50-60 см, а самият дрон е около 3 метра.

Районът е отцепен, полиция е на място от снощи. Очаква се военни от флота да направят оглед, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Към 9 ч. днес военни експерти започнаха оглед на дрона с взривно устройство, забелязан в неделя вечерта на брега край с. Тюленово.

Специализиран екип от Военноморските сили ще извърши разузнаване и обезвреждане на предмета, открит в Тюленово, съобщиха от Министерството на отбраната тази сутрин.

Според военен експерт това е ударен дрон, който може да прелети около 300 км и да носи между 5 и 10 кг боен товар. По думите му, това което е прикрепено към дрона, вероятно е мина от минохвъргач.

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас. Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6:10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането“, съобщиха малко след 8 ч. от Министерството на отбраната.

„Снимката показва, че е 82-милиметрова мина, тежи около 3 кг. Не е съвсем безопасно“. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Валентин Радев за дрона с взривно устройство, открит край брега на с. Тюленово.

„Така поставена мината върху дрон, ще се взриви, ако се удари в нещо. Възможно е и при удар в скалите. Според мен няма часовниково устройство, което да задейства този боеприпас“, коментира още Радев.

Според него най-вероятно дронът е паднал в морето и водата го е довлякла до брега.

На въпроса има ли отличителни знаци на такива дронове, от които да стане ясно коя армия го използва той отговори: „Често ги маркират така, че да не се знае от коя страна идва, но има знаци, по които може да бъде разпознат. Дали ние ще успеем да го разпознаем, е друг въпрос“.

Дронът с взривно устройство е забелязан вчера вечерта от хора от хотела в близост до брега. Веднага е подаден сигнал на тел. 112. Районът е отцепен от МВР малко след 22 ч., но военни сапьори пристигнаха днес сутринта около 9 ч.