Мъж с отрязан крак се мъчи у дома! Четири човека се шашкат да не го изтърват

Хора в неравностойно положение настояват да се увеличи сумата, която държавата отпуска за протези. Заради липсата на средства мъж с ампутиран крак от Свищов е затворен в дома си. За да го върнат към нормален живот няколко групи за взаимопомощ започнаха дарителска кампания в социалните мрежи, съобщава БНТ.

Станимир Николов е с ампутиран крак от лятото на 2021 година. Вкъщи ползва инвалидна количка, но е невъзможно с нея да излезе извън дома си, тъй като на стълбището няма рампа.

Аз съм на 49 години, искам да излизам, да се разхождам, искам у дома нормално да си върша работата„, заяви Станимир Николов.

А когато се наложи да излезе от жилището си разчита на приятели.

Четири човека с инвалидната количка тук по стъпалата. Те са ми близки приятели, но се шашкат да не ме изтърват„, допълни Станимир Николов.

Станимир тежи около 150 кг и затова има нужда от специфично изработена протеза. Цената ѝ е близо 11 хиляди лева, а за медицински средства Здравната каса отпуска малко над 3800 лв.

„Останалите 7000 лв. трябва да ги дам аз. Аз не съм на работа и все още нямам пенсия. Аз съм голям, а с тези пари, които ги отпуска държавата, те са нищо, те са за най-най-обикновената протеза, която е нещо като дървен бастун, пластмаса и един пояс кожен. Все едно, че те връщат във времето на капитан Кук“, коментира Станимир Николов.

Затова 5 групи за взаимопомощ отправиха призив в социалните мрежи за събиране на средства.

„Много хора се включиха в дарителската акция и ние си помагаме сами, защото няма много помощ от държавата“, каза още Симона Камушева.

Стоян Николов и хора като него с ампутирани долни крайници настояват държавата да увеличи сумата за една протеза поне на 10 хил. лв.

Коментари

коментара