Баровска къща открадна ток колкото за цял Перник

Ток, колкото е потреблението на град като Перник за два месеца, е бил таксуван на крадци на еленергия през миналата година. Това съобщи инж. Филип Йорданов, ръководител отдел „Нетехнически загуби“ в ЕРМ Запад, пред „Телеграф“.

Според данни на енергото през 2022 г. са установени 3131 случая на нерегламентирано ползване на електроенергия, като 12 на сто от тях са на стопански потребители, а останалите са битови.

От дружеството обявиха, че всеки четвърти, заловен да краде ток, е рецидивист. Въпреки че като брой фирмите са по-малко, те са наказани да платят енергия в размер на 11,5 млн. киловатчаса, което е малко повече от половината таксувана за кражби.

В сравнение с предходната година кражбите намаляват заради нови технологии и подмяна на електромери. Заради предприетите мерки в ромските квартали загубите са паднали до 3-4 процента, обясни инж. Йорданов.

Един от най-драстичните случаи на кражба на ток от битов потребител, който потребявал ток колкото 10-15 домакинства, е този месец, посочи Йорданов. На 5 април екип на енергото разкри голяма кражба на електроенергия в квартал Драгалевци в София.

Къщата била захранена от трафопост с кабели, които са вкопани под земята. Екипът установил прекалено голямо натоварване на захранващото съоръжение, което подава еленергия на всички около 300 клиенти в околността. Екипът измерил на единия кабел натоварвания от 150 ампера по трите фази, а в края му те намаляват до 10 ампера.

Усъмняват се и започват разследване и установяват, че кабелът, който минава до имота на потребителя, е компрометиран. Има скрит извод, чрез който къщата черпи електроенергия. При проверката е установено, че само за последната година този битов клиент е откраднал над 130 000 киловатчаса електроенергия. Това са количества за 60 000 лева по сегашната цена за година или 5000 лева на месец, пояснява инж. Йорданов.

Сред стопанските потребители кражби на ток са установени в ресторанти, заведения, хотели. В топцентъра на София са хванати ресторанти да прокарват кабели и се връзват за съседни съоръжения.

Анализите на дружеството показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19).

Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

Некоректни клиенти на енергото инвестират в техници от сивия сектор, които манипулират показанията на уредите, като слагат някакви платки в електромерите и чрез тях отвън се командва изключване на отчитането.

„Това са платки, които са извадени от наши електромери, в лабораториите и при проверка се хващат. Причината е, че всяко нещо, вкарано в уреда, се хваща по тежестта на електромера. Като го демонтираме и го премерим, се открива, че е с 40-50 грама по-тежък, отколкото е теглото, декларирано от производителя, обясни инж. Филип Йорданов.

От началото на 2022 година до 20 март тази година в Софийската районна прокуратура са образувани 138 досъдебни производства за кражба на ток, съобщават от прокуратурата. Енергото, което захранва Западна България, е разкрило 630 кражби на ток от януари до края на март 2023 г.

В последните години енергото въведе смартелектромери, с които може да се види къде има утечки. Експертът обясни, че откраднатият ток се плаща от енергото като технологичен разход на цени на свободния пазар. Тези пари могат да се вложат в инвестиции в мрежата, освен това кражбите водят и до влошаване на качеството.

Йорданов поясни, че екипите на енергото разполагат с преносими еталони. Това са електромери, които можем паралелно да закачим на тези на клиента, за да измери с каква грешка мери в момента на проверката. С термокамери допълнително се инспектират съоръжения, в които има прикачвания на кабели, които при натоварването се загряват. Има доста случаи на хванати копачки на криптовалута, незаконно потребяващи електроенергия.

През 2020 година в село близо до София е хванато директно присъединение на мрежа средно напрежение с директен кабел към 20-киловолтовата разпределителна мрежа. Там са били откраднати изключително големи количества електроенергия.

Наказанията мижави на фона на присвоените количества

В България при установяване на кражба на ток се начислява еленергия за три месеца назад, като се взимат показанията, измерени от експерти, а не от електромера, който е бил компрометиран. При установяване на незаконно присъединяване на потребител, който не е сключил договор с енергото, санкцията е дотаксуване на количеството шест месеца назад.

В Наказателния кодекс пък е предвиден затвор. В член 234-в е записано, че „който сам или чрез другиго манипулира средства за техническо измерване, присъединява към електроразпределителна, водопреносна, газова мрежи, се наказва с лишаване от свобода – при първо такова деяние – до 5 години и 5000 лева глоба. При второ деяние – с лишаване от свобода до 8 години и 20 000 лева глоба.

В Румъния, Чехия, Германия обществото е непримиримо към кражбите на ток. Там след откриване на незаконно потребяване на ток на крадеца се дотаксува електроенергия за период от три, пет, девет години назад. Спират му тока, докато некоректният клиент не възстанови цялата сума за откраднатото количество.

Спират манипулациите с 650 000 смартелектромера

650 000 смартелектромера ще има ЕРМ Запад до края на 2023 г., съобщи Филип Йорданов. Проверките в мрежата са непрекъснати. Правят се баланси на месечна, дневна, часова база. Във всеки трафопост има един голям главен електромер. Той мери колко енергия се подава към даден район. А на всеки клиент е сложен смартелектромер, с който се мери количеството в момента. При сравнение на двете показания и големи разлики екипите на енергото установяват, че има проблем.

Коментари

коментара