"Форбс": Русия и Китай спряха Кристалина Георгиева

ООН избра португалския политик Антонио Гутериш за свой следващ генерален секретар. С това се сложи край на една история за високомерие, мерзост и глупост сред най-висшите политически лидери по света, се казва в статия на американското издание "Форбс". Авторът Мелик Кайлан описва сложните дипломатически отношения, които са характерни при всеки избор на генерален секретар на ООН. И изтъква, че Москва обича да използва затрудненията на Европейския съюз и го е направила и в този случай. Анализира и хода на България с двете номинации и поведението на страната ни и на премиера Бойко Борисов.

"Виктор Орбан и Европейската народна партия успяха да издействат Кристалина Георгиева да бъде номинирана от родната си България. Имаше обаче проблем. България вече бе номиниранила кандидат – може би водещият, на име Ирина Бокова, настоящият ръководител на ЮНЕСКО. Всички знаеха, че руснаците искаха начело на ООН да застане източноевропеец, а Западът искаше жена. Затова първоначалният български кандидат Бокова изглеждаше идеалният избор. Това бе шансът за малка, древна България да блесне на световната сцена за първи път от хилядолетие, вероятно чак от пристигането на българите по сегашните им земи на коне от Централна Азия", пише Кайлан.

По-нататък в материала той изтъква, че България е изоставила Бокова, издигнала е Кристалина Георгиева и е последвала катастрофа. Страната ни е загубила своя "веднъж-на-хилядолетие" шанс да участва в управлението на света.

Авторът пише, че ако България беше нормална страна, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало. Защото решението за смяна на кандидатите било лично на министър-председателя. Той направил това, въпреки че знаел, че две трети от българските граждани предпочитат първия кандидат.

"Борисов би трябвало да знае, че Георгиева никога няма да спечели, че тя никога няма да преодолее руското вето. Всички останали го знаеха. Дори аз го знаех", се казва в статията на "Форбс".

Руснаците били срещу Кристалина Георгиева, защото тя е вицепрезидент на Европейската комисия и управлява бюджета на съюза във време, в което действат (заслужени в голяма степен) санкциите на ЕС срещу Русия. Които със сигурност щели да бъдат подновени съвсем скоро. Според източници на автора Русия и Китай са били двете скептични към Георгиева държави в Съвета за сигурност, което било предсказуемо. Пекин обичал да подкрепя Москва във всички важни гласувания в Съвета, казва още авторът.

Той използва и цветисти изрази по адрес на премиера като "дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър" (a deeply underachieving dull-witted schemer-survivor – б.р.). Авторът, който пише и за други издания и в сайта на Forbes се казва, че пишещите за изданието споделят собствените си позиции, припомня и миналото на Бойко Борисов като бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков. 

Мелик пише и е работил в много авторитетни издания, след които "Уолстийт Джърнъл", "Нюзуик" и др.

Източник: Клуб Z

Коментари

коментара