Татяна Дончева в най-разтърсващата си изповед за работата в "Мултигруп" и предстоящата й битка с Цецка Цачева

Татяна Дончева е бивш депутат от БСП и сегашен лидер на партия „Движение 21“. Тя беше кандидат за кмет нва София на социалистическата партия през 2005 г., а сега е кандидат за президент на коалицията между нейната партия и НДСВ. Дончева се превърна в обект на атаки още преди официалния старт на предизборната кампания, но направи най-откровената си изповед за работата си в „Мултигруп“, за поправката „Ванко 1“ в Наказателния кодекс, за кампанията за столичен градоначалник, в която стигна до балотаж и причините да не спечели вота, за скандала „Ирина – Кристалина“ и за това дали се страхува от нова компроматна война срещу себе си.

Интервю на Ива Николова

– Г-жо Дончева, през последните дни се превърнахте в мишена номер 1, дори и Цецка Цачева не успя да изземе вниманието от вас. Как отговаряте на обвиненията, че вие сте съветник на покойния Илия Павлов и съответно на „Мултигруп”?

– Аз съм адвокат на свободна практика. При мен, както и при лекарите може да дойде всеки. Моя работа е какво да приема и съответно кой клиент. Вие може да си представите, кой 92-ра година е знаел какво е „Мултигруп”. Това, че някой е написал 20 години по-късно, какво според него е „Мултигруп”, добре. А 92-ра година кой знаеше какво е. Там работеше елита на българската индустрия, там работеше елита на стопанските ръководители. Там работеха изключително интересни хора, които са работили външна търговия, какво би трябвало аз да знам на 32 години и въобще за света, който ни очаква. Мисля, че дори и най-прозорливите хора не биха могли да знаят. В ония години „Мултигруп” беше нещо супер силно, мощно, дори престижно да работиш. Разбира се аз никога не съм искала да бъда служител там и да бъда в по-подчинена роля.

Аз съм адвокат на свободна практика. Струва ми, че даже няма да намерите дела, по които аз да съм се явявала защитавайки групировката. По определена проблематика съм работила, но тя е рутинна и правена абсолютно по закон. Същевременно във времето в, което Илия Павлов беше жив, от 90 – 91 година когато е изгрял, до смъртта си, той беше един от влиятелните хора в страната. И мисля, че можете да намерите негови снимки не с мен, но и с всички президенти, премиери, голямата част от министрите които са по ресор, с всички важни посланници, включително руския и американския. Какво би значело това.

– Аз си спомням, че в годината когато вие станахте депутат, той беше на балкона в Народното събрание, когато се кле правителството.

– Според мен това беше когато царя дойде.

– Не знаехме, че имате интерес към ДАНС обаче. Винаги сте била обект на тези въпроси, докато бяхте в парламента?

– Аз съм компетентна, доколкото 98-ма станах член на комисията по национална сигурност и на комисията по борбата с корупцията, след като Кольо Добрев се разболя. След това стоях в тези комисии до края на парламентарната ми дейност. Като разбира се съм била и зам.-председател на комисията, но честна дума хората които ме познават, знаят, че аз не мога да бъда не шеф на ДАНС, аз не мога да работя в такава институция. Шпионско-контраразузнавателно и тн.

– Не ви влече шпиономанията?

– Аз се отнасям към с много уважение към хората които работят в тези институции, но считам че само да си умен, надохчив, да имаш усет за разследване не е достатъчно. Тези институции налагат начин на живот, който много ограничава личната свобода и аз не мога да работя такова нещо и никога не съм искала да работя там. Което е много смешно, някой човек който не ме познава дори за добър ден, да ми припише как аз непременно искам да правя това. Аз разбрах, че Антон Тодоров е кандидатствал някога за разузнаването и не е бил утвърден и също така услужливата ченгесарница веднага ми поднесе информацията, че той иска да стане член на комисията по досиетата и това ГЕРБ са му обещали.

– Спомняте си обаче, че отнесохте обвинения и люти критики и заради поправката, придобила известност като „Ванко 1“ в Наказателния кодекс. Вероятно ще ви припомнят и това по време на кампанията. Имате ли отговор за такава атака?

– Ние от няколко месеца сме качили на сайта на партията документи за случката „Ванко 1“, за да мвоже всеки журналист и всеки гражданин да има достъп до самите документи. Случката „Ванко 1“ от начало до край от парламентарна гледна точка е следната. Има законопроект за изменение на Наказателния кодекс. Той включва стотици текстове, изготвени от работна група с австрийско финансиране. Той е внесен от Министерския съвет на Сергей Станишев в Народното събрание.

При гледането в правната комисия ние забихме още в самото начало с неприемливи текстове, много преди въпросните членове и дадохме препоръка Министерския съвет да си изтегли законопроекта, да се преработи, като се оставя само безспорни текстове и тези безспорни тестове да ги внесат група депутати, защото трябваше да се оправдае финансирането.

Тези безспорни текстове, техният подбор е правила комисията в Министерството на правосъдието. Нито сме в течение кои са текстовете, които са искали и защо са останали.

– А защо тази поправка се приписва на вас?

– В този вид беше внесено като законопроект от четирима колеги – Христо Бисеров, Яне Янев, Надка Балева и Мая Манолова. В правната комисия, без абсолютно никакво гледане на текстове, изпаднахме в едно заседание, в което Янаки Стоилов беше пуснал на гласуване 10 текста с трима души от комисията. И на следващото заседание ние направихме проблем, че не може с 3-ма души от комисията да се приема изменение на Наказателния кодекс. И върнахме за прегласуване тези 3 текстове. Като това, което гласувахме, беше по предложението на колегите депутати, които го бяха взели от работната група на Министерството на правосъдието. И така да завърши въпросният път на законопроекта.

Много по-късно, ползвайки моето отсъствие в чужбина за 2-3 седмици, Румен Петков направи от това  нещо тази сплетня. Чувам онзи ден в „Шоуто на Слави“, че Слави Трифонов твърди как аз съм била адвокат на Ванко 1 и как съм го измъкнала и как аз се занимавам със сутеньори. Поискала съм право на отговор. Смятам , че популярността на един телевизионен водещ и политическите му амбиции не дават възможност за такова поведение, независимо, че  през 2005 г. той имаше точно такова поведение към мен – извън фактите, извън истината, извън всичко друго и в служба на Бойко Борисов.

Така че когато говорим за компромати аз не се страхувам, защото аз съм минала през 2005 г., когато срещу мен бяха  групата на Бойко плюс Първанов и Станишев и журналистите Николай Бареков, Слави Трифонов, шоуто „Биг Брадър“ с Нико Тупарев и всичко, което мърдаше4 във всички видове телевизии. И въпреки всичко стигнахме на втори тур и можехме да победим, ако поне Първанов и Станишев бяха в отбора на социалистическата партия

– Вие искате да кажете, че атака към вас идва от ГЕРБ?

– Според мен атаката идва комплексно, основно от ГЕРБ. Защото той е техен лектор на ГЕРБ-старейшини. След като преди това написа една книга за Бойко, Цецо и тн. се обърна 360 градуса. Започна да пише за Кунева, Иван Костов, ако сега проявява интерес към мен аз няма да му преча.

– Да разбираме, че може и за вас да очакваме книга?

– Може да се зарови, но много ще се затрудни.

– Понеже вече сме на прага на кампанията, точно сега се случи този катаклизъм с Бокова и Георгиева. Кристалина Георгиева загуби катастрофално според западните медии. Това ще даде ли отражение на кампанията и как вие ще го използвате и вашата оценка за това събитие?

– Аз не бих искала да използвам този факт. Случайно съм един от малцината, който не е направил никакъв коментар преди това да се случи. За мен шанса България да има генерален секретар на ООН беше сериозен, особено при стартовата позиция на Ирина Бокова. Но отчитах, че международната конюктура рязко се смени последните две години. Рязко се изостри отношението между Америка и Русия. Те се върнаха към годините на студената война. От неща за които по-рано биха се разбрали, даже съвсем наскоро, сега изглежда почти невъзможно. Ирина Бокова обяви кампанията си по-отдавна. Общо взето добре я планира. Но например тази кампания включваше посещение на Червения площад по време на годишнината от победата на Великата отечествена война. Дали отиваш с Бан Ким Ун или без него, може би за американците в момента няма съществено значение. Но към днешна дата това може да има особено съществено значиние. При тези империи няма нищо средно, там или си на едини 200 процента или на другия. За мен участието на България в борбата за подобни позиции в международен дипломатически план е нещо, което трябва да се прави по-редовно. Страната ни има сериозни дипломати. Това изисква обаче не тяхна самоинициатива както беше при Бокова, а и една по-голяма инициатива на държавата и съответно чувство за пласиране. Защото един такъв човек дава възможност и на други българия да се отвърдят, да придобият умения, квалификация, да стане ясно за света, че в България има дипломатическа школа.

– След тази история има ли въобще някой българин шанс да заеме някакъв пост?

– Ще мине, ще се забрави. Но начина по който изиграхме финала на тази оперета откровено е недобър. Първо в дипломацията има много лицемери, но и много етикет, финес и лустро. И ако не можеш да го докараш на тези неща по-добре не се захващай. Кой и защо реши да сменя кандидатура и да сменя? Аз смятам, че Бокова ако беше останала сама пак щеше така да завърши състезанието. Защота там доброто класиране е само първото място, но се виждаше от самото начало, че Гутериш ще е фаворит. Ние си навивахме на пръста, че трябва да е жена от източна Европа, може и да е било решаващо преди 3-4 години, но при сегашната ситуация това започна да има петостепенно значение. Гутериш е човек с много сериозна практика, много ошлайфан, бил е комисар по бежанците на ООН, той е служител на тази организация. Поставете се в позицията на онези които го решават. Дори участието на Бокова да беше завършило така както тя го направи, тя завърши с едно почетно класиране, това пак щеше да бъде добре. Аз отчитам, че Португалия не е по-голяма страна от нас, но където аз съм била в парламентарни, международни институции, Португалия е била винаги изключително добре пласирана страна и те се влачат един друг. И за това аз не искам да бъда съдник със задна дата. А кой даде акъл на Бойко Борисов да пуска Кристалина Георгиева на финала аз не знам. Това е голяма глупост, даже няма нужда да си дипломат. Не било забранено, ама моля ви се, тук не сме общината Горна Баня, която има наредба за обществения ред и си е записала всички подборности за това кога се тупа и кога се чисти.

– Очевидно обаче е ни е разрешено, защото няма процедура за оттегляне на даден кандидат.

– Защото има неписани правила. Защо той си реши, че това ще бъде като Румяна Желева. Ние там кандидастваме с еврокомисар и хората вместо да ни игронират, тъй като сме представили слаб кандидат, те ни дават възможност да го сменим, но това е съвсем друга работа. Не можем да сме максималисти, когато гоним такива постове. Има много други държави които искат тези постове, те също искат да ги получат, понякога използват не съвсем честни средства.

– ГЕРБ издигнаха Цецка Цачева за президент и с това женското присъствие натежава много сериозно.

– Журналистите задават въпроса „Г-жо Цачева вие сте единственият кандидат жена”, но аз съм кандидат от началото на септември.

– Вие чувстватели се притеснена, защото в битка между мъж и жена, жената винаги някак може да спечели, има повече механизми. Но тук вече сте две жени?

– В сексикса държава не е много лесно жена да спечели.

– На какво ще противопоставите на Цецка Цачева. И двете сте юристки без да уточняваме кой как, парламентариски…

– Ще използвам това което казахте, няма да уточняваме кой как.

– Ще цитирам вашите среди, че не признавате някой който не е завършил Софийския университет „Климент Орхидски”.

– Цецка Цачева е от горния курс, ние с нея сме били на бригади. Ние сме стари познати, позваме се от 79-та година.

– Ще искате ли дебат с нея?

– Ние искаме дебати с ГЕРБ и БСП, а те заявили пред една телевизия, че искали помежду си. Няма ли някой да пита публиката, вие кого искате да гледате на дебати.

– Тогава как ще се разберат генерал и юрист?

– Защо да не се разберат. Според мен те ще дебатират интересно. До колкото разбрах генерала ще има желание да навлезе в непознати за него територии и може да пък да ви изненада с юридически познания. Аз мисля, че хората в една кампания на всякакви да се направят.

– Вие с какво ще впечатлите?

– Аз например съм се снимала с вълк и овца в средата на язовир Искър.

– Какъв е символът?

– Това, че и най-нерешимата и най-трудната задача може да бъде решена. Дори само, за да седнеш в лодката с вълка и овцата пак се иска дух.  И най-тежката и най-невъзможната има своето решение, когато си упорит и последователен.

– Кого визирате във вълка и кого в овцата?

– Всеки да си провижда. Дори майка ми ми зададе този въпрос и й казах сама да прецени. Клипа не е направен сам да си отговори човек. Вие ще видите още много клипове, тук ще видите нещо което да ви насочи към размисъл.

– С този размисъл да не стигнем до една максима „защо трябва да решава мнозинството, като умните хора са малцинство”.

– Умните хора са малцинство, но те обикновено влияят на мнозинството, стига умните хора да разбират, че трябва да се консулидират влиянието си върху тези които искат да ги слушат и биха били авторитет. Така всеки да си стои вкъщи и да ти обяснява, че бил насочен към Англия от Терминал 2, няма да стане. Мисля, че ако започнем с това България да бъде обичана, но истински, тогава ние ще спрем да говорим колко е грозно тук, потискащо и тн. и ще видим, че любовта ни към това парче земя, ако ни идва от мислите, как да го направим, нещата ще се променят. Вчера дойдоха от Менса искали да правят тестове на кандидатите. Аз им казах, че няма да се подложа на този тест, защото ума на кандидата никога няма значение за кандидатите.

– Кое място си отреждате?

– Ние гоним балотаж от първи тур!

 

Източник: Pik

Коментари

коментара