Сериозна заплаха за енергийната сигурност. Търговците на природен газ апелират държавата да им изплати обезщетения, за да не фалират

Снимка: dir.bg

АТППГВ предупреди за сериозна заплаха за енергийната сигурност.

В края на миналия месец от Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород изпратиха писмо до всички органи на властта в страната, в което обясняват за проблемите в сектора и апелират за спешно изготвяне на механизъм за финансова помощ за търговците на природен газ.

Припомняме, че във връзка с извънредната ситуация през миналото лято и влизането в сила на Плана за действие при извънредни ситуации всички търговци на природен газ бяха принудени да закупят допълнителни количества природен газ, които бяха нагнетени в газохранилището в Чирен. Става въпрос за закупени и нагнетени около 500 млн. м³ природен газ, закупени при безпрецедентно високи цени на природния газ, които през септември достигнаха колосалните 353 лв/мвтч. За сравнение цената за февруари е 135 лв/мвтч.

„Заради ситуацията през лятото и взетите тогава от Правителството решения се наложи да купуваме многократно по-скъп природен газ, който се оказа непотребен заради топлата зима. Всеки търговец на природен газ в момента търпи огромни загуби и на практика газохранилището е блокирано.“ заявиха от АТППГВ.

От Асоциацията обясниха, че дори през януари, когато би следвало потреблението да е най-голямо, от газохранилището не е изтеглен нито един мегаватчас природен газ. Експертите разясниха, че по-меката зима благоприятства пазарите на природен газ в Европа, но предупредиха, че високите градуси поставят в критични условия много търговци участници, които през лятото съвестно са изпълнили ангажимента си за нагнетяване на природен газ в Чирен.

От там припомниха и че в Германия и Великобритания има множество фалити именно поради изключително високите цени на пазара. По думите им не трябва да се допуска такова развитие у нас.

„Многoкратно отправяме апел към Министерство на енергетиката и публично, и чрез писмата си, че е крайно време да бъде изработен механизъм за финансово подпомагане на търговците на природен газ в тази тежка ситуация. В договора, който всеки търговец е сключил с преносния оператор Булгартрансгаз е записано, че в края на добивния период всички нагнетени количества от газохранилището трябва да се изведат, което дори в момента е физически невъзможно. А и как си представяте да изхвърлим милиони левове на боклука?“ казаха от АТППГВ.

От АТППГВ посочиха, че има и други решения за излизане от ситуацията, но те не са препоръчителни. Те посочиха, че съществува възможност непотребните количества природен газ да бъдат изтеглени в следващите месеци и продадени с огромна загуба, което ще доведе до масови фалити на търговци на природен газ. От друга страна, е възможно газохранилището да бъде блокирано временно, защото то е от съществена важност за енергийната сигурност на България.

„Каквото и да е решението, то трябва да бъде взето от държавата, а колкото повече се чака, толкова повече проблемът се задълбочава! Ако решим да продаваме скъпия газ на нашите клиенти, вероятно ще доведем и тях до фалит.“ казаха от АТППГВ.

От Асоциацията посочиха за пример големите индустриални клиенти и топлофикациите на природен газ, които не биха могли да платят подобна цена за природен газ и ако им се наложи, вероятно ще фалират.

„Ако не фалираме ние, ще фалират други! Къде е смисълът? Държавата трябва да се намеси и да реши проблема много бързо!“ казаха от АТППГВ.

Коментари

коментара